Ünnepi fogadás a Stipendium Hungaricum ösztöndíjasoknak

2015. december 15.

2015. december 10-én az Olasz Kultúrintézet adott otthont annak a rendezvénynek, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Tempus Közalapítvánnyal közösen szervezett a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban hazánkban tanuló külföldi hallgatóknak.

Az egyre népszerűbb ösztöndíjprogram már harmadik éve fut, jelenleg 41 ország küldhet diákokat magyarországi felsőoktatási intézményekbe BA, MA vagy doktori képzésekre. A program felvezetéseként három külföldi zeneakadémista produkcióját hallhatta a népes közönség.  Yamamoto Eri japán zongorista hallgató egy Dohnányi-mű eljátszása után két énekes hallgatót is kísért,  Imai Ayane japán szopránt, aki egy kortárs japán művet, illetve Ninh Duc Hoang Long vietnami tenort, aki Jancsi belépőjét énekelte Kacsóh Pongrác daljátékából, a János vitézből.

A találkozón a magyar felsőoktatásért felelős minisztériumi vezetők tartottak beszédeket: Balog Zoltán miniszter, Dr. Palkovics László államtitkár, Prőhle Gergely helyettes államtitkár, illetve Dr. Bódis József rektor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és Dr. Nemeslaki András, a Stipendium programot kezelő Tempus Közalapítvány kuratóriumi elnöke méltatta az ösztöndíjprogram előnyeit és a magyar felsőoktatás kiválóságát. A résztvevő hallgatók egy interkulturális csapatépítő tréningen vettek részt, majd zártkörű látogatáson tekintették meg a Nemzeti Múzeumot. A rendezvény végén Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte a hallgatóságot.

A Zeneakadémián és annak Kodály Intézetében jelenleg 41 hallgató tanul Stipendium ösztöndíjjal, döntő többségük Japánból érkezett, de soraik között tudhatunk argentin, kínai, koreai, kolumbiai és vietnami hallgatókat is.