Vadászi István koncertje Kömlődön értelmi fogyatékos diákoknak

2011. december 2.

 

 

A zene tényleg mindenkié. Ennek lehettünk tanúi december 1-jén délután Kömlődön a Hegyháti Alajos Készségfejlesztő Iskolában, ahol a Komárom-Esztergom megyei ÉFOÉSZ meghívására és a Zeneakadémián futó Esélyegyenlőségi program keretében Vadászi István adott rövid koncertet. A kömlődi intézményben középsúlyos értelmi fogyatékosok nevelése folyik óvodától 18 éves korig. Az iskola igazgatónője, Szász Lídia Dóra foglalkozik a zenei készségfejlesztéssel, s színkottás zenekart is szervezett a diákokból. 

 

 

 

A december elseji esemény az „Egy zseni gyökerei” című, a Liszt-év alkalmából megrendezett zenei vetélkedő döntője volt, melyet az ÉFOÉSZ hirdetett meg. Az ünnepi eseményen a színkottás zenekar mutatta be repertoárját, majd Vadászi István játszotta el Chopin h-moll scherzo-ját, Bartók Román népi táncok című darabját s meglepetésként, összhangban a színkottás zenekar műsorával, az Óz, a csodák csodája népszerű főmotívumára improvizált.

 

Játékát feszülten, néma csendben hallgatták a gyerekek, némelyikük keze a zongoristát imitálva fürgén mozgott a zene ritmusára. A zene varázsát pedig nemhogy megtörte, hanem erősítette a zongorajátékot kísérő hatalmas taps és üdvrivalgás. Rövid történet, de reméljük lesz még folytatása ennek a mesének. Annyi bizonyos, hogy sokáig kitart majd az útravaló, amit magunkkal hoztunk.