Vastaps a Zeneakadémia távol-keleti turnéjának hangversenyein

2009. november 18.

Ovációval ünnepelte a közönség a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekara és az egyetem fiatal tehetségeinek koreai koncertjeit. Az ifjú zenészek a múlt héten kezdték meg távol-keleti koncertturnéjukat, amelynek során Dél-Korea több városában és Japánban, Tokióban is bemutatkoznak. A hangversenysorozat a Zeneakadémia külkapcsolatainak építése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

 

Kirobbanó sikert aratott Dél-Koreában Berkes Kálmán vezénylete mellett a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekara, Banda Ádám hegedű-, Várdai István cselló-, valamint Farkas Gábor és Harry Rylance zongoraszólójával. Daeguban, az ország egyik leghíresebb magánegyetemén és Szöul első számú hangversenytermében, a Művészeti Központban állva tapsolta meg a közönség a rendkívüli képességű fiatal szólisták és a zenekar előadását.

 

Mindkét koncerten megjelent a koreai kulturális, oktatási, üzleti és politikai élet színe-java. A hallgatóság lelkes nagyrabecsüléssel értékelte azt a zenei tudást, amit a Liszt Akadémia közvetített Mozart, Beethoven, Liszt, Kodály, Hubay, Csajkovszkij és Sarasate művein keresztül. A Liszt Akadémia dél-koreai látogatásának – melyet a szöuli magyar nagykövetség munkatársai szerveztek– máris konkrét eredményei vannak: a Zeneakadémia a közeli jövőben több egyetemmel indít közös projektet és fesztiválokon is részt vesz majd.

 

„A hangversenyek jóval többet jelentettek sikeres produkcióknál. A magyar zene, zenei oktatás, előadóművészeti kultúra, nemes hagyományok s nem utolsó sorban a zenei tehetség diadalát érezte meg a két hangversenyen az a közel 5000 ember, aki kíváncsi volt ránk. Ismét bebizonyosodott, hogy a zene nyelvén Magyarország nemcsak szólni képes a világhoz, hanem az egyik legfontosabb szólista szerepét játszhatja. E kiváltságos helyzet előnyét kell nekünk, magyaroknak, megfelelő országmarketinggel, kulturális stratégiával és lankadatlan elkötelezettséggel kihasználnunk, fenntartanunk, fejlesztenünk.” – foglalta össze a friss tapasztalatokat Batta András, a Liszt Akadémia rektora.