Végéhez közeledik a Liszt-Bartók workshop

2014. június 13.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a genfi La Haute École de Musique 2013 őszén indított együttműködési projektje 2014. június 19-én, a Liszt-zongorakurzus gálakoncertjével zárul.

A „Két zenei géniusz, Liszt és Bartók zarándokévei Svájcban és Magyarországon" címet viselő projekt célja az volt, hogy a két világhírű magyar zeneszerző életművén keresztül erősítse a két zeneakadémia partnerségét olyan workshopok révén, amelyeken a két egyetem tanárai mesterkurzusokat tartottak, zenetudományi előadások dolgozták föl a két szerző helyi kötődéseit, és a résztvevők a szerzőkhöz köthető helyeket is meglátogathatták.

A budapesti workshop keretében június 14-én, 14 órakor Somfai László, a Zeneakadémia professor emeritusa tart előadást Bartók II. és VI. vonósnégyeséről. A Bartók-vonósnégyes kurzus zárókoncertje június 18-án 19 órakor, a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének XXIII. termében, a Liszt-workshop gálakoncertje pedig június 19-én, a Kupola-teremben lesz. A koncertekről és az előadásról bővebb információ a linkekre kattintva olvasható.

A Genfben megrendezett, Bartók Béla vonósnégyeseit feldolgozó kurzusról Devich Sándor, a Bartók Vonósnégyes alapítója, valamint a két résztvevő magyar kvartett egyikének primáriusa, Deák Sára interjúban számolt be. A Liszt-zongoraműveivel foglalkozó kurzus svájci részéről pedig Dráfi Kálmán tanár úrral és Csabay Domonkossal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős zongorista hallgatójával készült interjúban olvashatnak.