Véget ért az I. Liszt Academy Brass Week Balatonfüreden

2012. augusztus 13.

 

Sok rézfúvós zenészben él még a barcsi találkozók emléke, ahol az egész ország rézfúvós társadalma összegyűlt, tanárok, művészek és diákok zenéltek együtt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem idén hagyományteremtő, vagy még inkább hagyományőrző, szándékkal Rézfúvós Akadémiát szervezett Balatonfüreden augusztus 6. és 12. között, ahol Hőna Gusztáv, a Fúvós Tanszék vezetőjének irányításával, egyetemünk tanárai adtak egyéni és csoportos kurzusokat a résztvevőknek. Skultéty Zsolt a trombitásoknak, Varga Zoltán és Magyari Imre a kürtösöknek, Hőna Gusztáv a harsonásoknak és tubásoknak tartott edzést, míg a rögtönzött kamarazenei csoportok tanítását Kovács Zoltán vállalta el.

 

A tanulásból hamar örömzenélés lett, s ezt nagy mértékben támogatta a lenyűgöző helyszín is. Nemcsak a Balaton part, a reformkori város, hanem az egyéni kurzusoknak és a kamarazenei óráknak otthont adó, nemrégiben felújított Ferencsik János Zeneiskola is. A 225 éves Pálóczi kúria kitűnő helyszínnek bizonyult, tanárok és diákok egyaránt jól érezték magukat. A sűrű programokkal tarkított egy hetes intenzív kurzus résztvevői péntek este a füredi Tagore sétányon adtak koncertet a városi Rézfúvós Zenekar közreműködésével, majd szombaton kis hangversennyel zárták a hetet a zeneiskola dísztermében.

 

Az ország különböző pontjairól és külföldről érkező résztvevők boldog kis csapattá kovácsolódtak a hét végére, s ebben épp úgy szerepe volt a kitűnő tanári karnak, mint az éppen zajló borheteknek és a hangszerekből szüntelenül áradó aranybarna hangoknak. Egy dologban pedig mindenki messzemenőkig egyet értett: lesz folytatás.

 

Fotók és információk a Liszt Academy Brass Week facebook oldalán.