Videó-összefoglaló a 2014 novemberi AEC Konferenciáról

2015. június 12.

A kisfilmben, melyben a Nyári Vonósnégyes játéka hallható, megszólal Dr. Nemes László Norbert is.

A Zeneakadémia nemzetközi rangját, elismertségét mutatja, hogy 2014. november 13-15. között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tartotta éves kongresszusát a Konzervatóriumok, Zeneakadémiák és Zeneművészeti Főiskolák Európai Szövetsége (Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et usikhochschulen, AEC). Az 1953-ban alakult, csaknem háromszáz zeneoktatási intézményt tömörítő szakmai szervezet elsősorban a tagjai közötti együttműködést hivatott elősegíteni és elmélyíteni, valamint nemzetközi érdekképviseletüket látja el. Az AEC budapesti konferenciájának – melynek fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök volt –  fő témái az EU szofisztikált felsőoktatási rangsora, az U-Multirank és a zenei képzés viszonya, a zeneoktatás és az európai társadalom, valamint az európai tradíció és globális innováció kapcsolata voltak.
 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István


A konferencia, melyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem megmutathatta értékes épített és szellemi örökségét, kiemelkedően sikeres nemzetközi projektjei, valamint legkiválóbb hallgatói is bemutatkozhattak, november 15-én a Zeneakadémia alapítása előtt tisztelgő zártkörű gálaműsorral ért véget: a reprezentatív koncerten Bartók Táncszvitjét és Kodály Psalmus Hungaricusát is megszólaltatta a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara és Alma Mater Kórusa. A konferencia rendezéséről az AEC vezetősége és a több, mint 350 magas rangú résztvevő  a legnagyobb elismerés hangján nyilatkoztak.

A szövetség által készített videó-összefoglaló, melyben megszólal Dr. Nemes László Norbert, a Zeneakadémia Kodály Intézetének igazgatója, egyben a konferencia „Ensuring access to music education for all throughout Europe and beyond” című szekciójának vezetője is, az "Európai Zenei Akcióterv" (European Agenda for Music) céljait és megvalósítását állítja a középpontba. A szakmai részletek az AEC angol nyelvű oldalán találhatók meg.