Világhírű csembalóművész tart mesterkurzust a Zeneakadémián

2022. április 26.

Bernhard Klapprott, a weimari Liszt főiskola professzora egyetemünk diákjaival foglalkozik három napon át, és kiválónak minősítette a budapesti intézmény növendékeit.

„Már harmadszor járok a Zeneakadémián, öröm itt lenni és tanítani, rendkívül nyitott és jól felkészült diákokkal találkozom minden alkalommal” – mondja Bernhard Klapprott. A professzor előadást tartott a Carl Philipp Emanuel Bach idejében szokásos játékmódról, különböző stilisztikai kérdésekről, majd egyenként foglalkozott a részt vevő növendékekkel és azon művekkel, amelyeket épp gyakorolnak óráikon.

Arról is szólt, hogy remek kollégákat ismer az általa is nagyra tartott budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen: Dobozy Borbálával, a Csembaló Tanszéki Csoport vezetőjével is többször találkozott például nemzetközi zsűrikben, illetve intézményében, a weimari Liszt főiskolán. Úgy véli, hogy az ilyen csereprogramok, vendégoktatói együttműködések kiváló alkalmat nyújtanak a tapasztalatcserére, a közös munkára, a fejlődésre, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni fontosságukat.

 

fotó: Zeneakadémia

 

Bernhard Klapprott Kölnben szerzett csembaló-, orgona- és egyházzenei diplomát Kölnben és Amszterdamban. Nemzetközileg elismert szólista, continuo-játékos és karmester. Felvételt készített Thomas Tomkins összes csembalóra írt művéből, Georg Anton Benda szonátáiból és Johann Sebastian Bach orgonaműveiből. Több CD-felvételét rangos díjakkal, köztük az Echo Klassik-díjjal ismerték el. 1999-ben Christoph Dittmarral közösen megalapította a Cantus Thuringia & Capella együttest, amellyel számos hangversenyt adtak, és több felvételt is készítettek elsősorban a 16–18. századi német zene emblematikus darabjaiból, illetve historikus színjátszással kombinált színpadi előadások létrehozásában működtek közre. Hasonló szakmai kontextusban indította el a Türingia Zenei Öröksége című projektet, melynek keretében összegyűjtötték és kiadták a jobbára ismeretlen türingiai vokális és instrumentális zeneműveket.

Pályafutása során tanított a Dortmundi Egyetemen, a Detmoldi, Herfordi és Brémai Zenei Főiskolán, illetve számos nemzetközi mesterkurzuson. 1994 óta Bernhard Klapprott a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Régizene Tanszékének oktatója, csembalót és korabeli billentyűs hangszereket tanít.