Virágh András Gábor zeneszerzői díja

2013. június 27.

Virágh András Gábor Junior Prima Díjas zeneszerző nyerte el az Aurora Musis Amica (Hajnal a Múzsa Barátja) alapítvány zeneszerzői díját.

Virágh András Gábor Junior Prima Díjas zeneszerző nyerte el az Aurora Musis Amica (Hajnal a Múzsa Barátja) alapítvány zeneszerzői díját.

 

Virágh András Gábor

 

Virágh András Gábor 2009-ben vehette át kitüntetéses orgonaművész- tanári diplomáját a Debreceni Egyetemen Karasszon Dezső, Jakab Hedvig és Kovács Szilárd növendékeként, ezt követően iratkozott be a Zeneakadémia zeneszerzés szakára, ahol a 2012/13-as tanévben végzett Fekete Gyula osztályában, 2013. őszétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájában folytatja tanulmányait. Az elmúlt években két hazai orgona-, valamint három hazai, ill. három nemzetközi zeneszerzés versenygyőzelmet aratott, amelyek közül kiemelkedik a 2006-os Los Angeles-i nemzetközi zeneszerző pályázaton elért I. helyezése, valamint a 2008-ban, Nagyváradon kiírt zeneszerző pályázaton elért I. helyezése. Orgonaművészként Európa számos országában, ill. a tengerentúlon is fellépett, zeneszerzőként számos hazai, és külföldi hangversenyen, fesztiválon hangzottak el művei. 2010 májusa óta a budapesti Szent István Bazilika orgonaművésze, emellett 2010 szeptemberétől a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán oktat. A 2010/11-es évben Fischer Annie előadóművészi ösztöndíjban részesült, 2011-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki.  Akkor készített vele interjút Bokor Gabriella, melyből azt is megtudhatjuk, mi Virágh András Gábor legkedvesebb időtöltése az orgonálás és a zeneszerzés mellett.

 

Az Aurora Musis Amica (Hajnal a Múzsa Barátja) alapítvány zeneszerzői díját Hajnal Erika művészettörténész alapította 2009-ben, azzal a céllal, hogy a Zeneakadémián diplomázó, fiatal pályakezdő zeneszerzőket támogassa. A döntését a diplomakoncertek programja alapján meghozó kuratórium elnöke Urbán Ágnes művészettörténész, a szakmai zsűri tagjai Csemiczky Miklós, Fekete Győr István, Körmendi Klára és Devich János.