Visszapillantóban a Zeneakadémia első saját rendezésű zongora mesterkurzusa

2013. augusztus 9.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora professzorai vezetésével 2013. július 14-20. között kicsiny, de lelkes nemzetközi csapat szentelt egy hetet Liszt, Bartók és Dohnányi műveinek tanulmányozására.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora professzorai vezetésével 2013. július 14-20. között kicsiny, de lelkes nemzetközi csapat szentelt egy hetet Liszt, Bartók és Dohnányi műveinek tanulmányozására.

 

A „Mester és Mestere” címmel meghirdetett nemzetközi zongora mesterkurzust a tervek szerint Baranyay László és Bogányi Gergely tartotta volna. A tanulmányait Baranyay professzor keze alatt kezdő Bogányi Gergely azonban váratlan akadályoztatása miatt a kurzuson való részvételét lemondani kényszerült, helyére a Zeneakadémia zongora tanszékvezetője, Dráfi Kálmán ugrott be.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A kurzusra egyetemi/főiskolai tanulmányokat folytató hallgatók, egyetemi/főiskolai végzettségű zongoraművészek, zongoratanárok, illetve 18 év alatti kiemelkedő tehetségek jelentkezhettek aktív vagy passzív hallgatóként. A mesterkurzusra végül nyolcan jelentkeztek, két magyar hallgató mellett japán, szlovén és olasz diákok érkeztek, hogy a Zeneakadémia Liszt Ferencig visszavezethető zongorista hagyományain nevelkedett professzoroktól leshessék el Liszt-, Bartók- és Dohnányi-interpretáció titkait. Az egyéni órák mellett a hallgatók Tóth Árpád, a Kodály Intézet tanárának segítségével a Kodály-módszeren alapuló foglalkozásokon kaphattak mélyebb ismereteket a művekről.

 

A hallgatók visszajelzései alapján megállapíthatjuk, hogy mind a zongora-, mind az elméleti foglalkozások rendkívül sikeresnek bizonyultak, de persze a házon kívüli közös programok – romkocsma-túra, zenei múzeumok felkeresése, városnézés – is hozzájárultak ahhoz, hogy a kurzus résztvevői egyöntetűen úgy fogalmaztak, szeretnének a jövőben is a Zeneakadémián tanulni, akár egy következő mesterkurzus, akár mester-, vagy posztgraduális képzés keretében. A kurzus szervezői, a Zeneakadémia tanárai, és a hallgatók búcsúszavai ezúttal tehát szó szerint értendők: „A viszontlátásra!”