Wenzel Fuchs klarinét mesterkurzusa

2014. november 14.

A Berlini Filharmonikusok szólóklarinétosa december 11-12-én, 10 és 18 óra között mesterkurzust tart a Régi Zeneakadémia Kamaratermében.

A kurzus témája:

A klarinét a szimfonikus zenekari játékban; a zenekari játék és a próbajátékra való felkészülés különféle aspektusai.

A kurzus keretében Wenzel Fuchs rövid előadást tart a zenekari játék sajátos vonatkozásairól, a zenekari művészekkel szemben támasztott elvárásokról, a próbajátékokra való sikeres gyakorlati és pszichés felkészülés metodikájáról. Ezt követően az aktív részt vevők egyéni órák keretében csiszolhatják tudásukat. A kurzus végén próbajátékot rendezünk, ahol az éles helyzethez hasonló körülmények között tehetik próbára magukat hallgatóink. Teljesítményükről értékelést is kapnak. Végül lehetőség lesz egyéni konzultációra is, kötetlen beszélgetés keretében.
 

A kurzus anyaga:

Mozart: Klarinétverseny – I.tétel; szemelvények a klarinét szimfonikus zenekari irodalmából

 

A kurzus programja:

december 11. (csütörtök)
11:00-13:00: Wenzel Fuchs előadása: Klarinétjáték a szimfonikus zenekarban
14:30-18:00: Egyéni órák

december 12. (péntek)
10:00-12:30: Egyéni órák
14:00-17:00: Próbajáték szimuláció
17:00-18:00: Értékelés, konzultáció, beszélgetés

A kurzus nyelve angol!
 

A kurzushoz kapcsolódóan december 11-én kiállítás is megrendezésre kerül, melyen az osztrák Nick Kückmeier hangszerépítő mester klarinét fúvókáit tekinthetik meg és próbálhatják ki az érdeklődők, 10-19 óra között, a kurzus szüneteiben.

A mesterkurzuson aktív státuszban csak a Zeneakadémia hallgatói vehetnek részt, de passzív érdeklődőket is szívesen látunk.

A kurzuson a Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium diákjai ingyenesen vehetnek részt, külsős érdeklődőknek a részvételi díj 2500 Ft /nap. A részvételről az Egyetem igény szerint igazolást állít ki.

Jelentkezni lehet az online űrlap kitöltésével.

Passzív résztvevők számára a jelentkezési határidő: december 8. hétfő 24:00 óra



Az osztrák klarinétművész, Wenzel Fuchs Mozart kedvenc hangszerének egyik legjelentősebb művésze. A Berlini Filharmonikusok szóló klarinétosa, aki zenekari munkája mellett szólistaként és kamaraművészként is világhírnévre tett szert. A Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolának, majd a Berlini Filharmonikusok Zenekari Akadémiájának tanára. Rendszeresen tart mesterkurzusokat is szerte a világon.
 

Wenzel Fuchs klarinétjátékát meghallgathatják 2014. december 10-én 19:00 órai kezdettel a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében rendezett hangversenyen. A koncert részletes műsorát megtekinthetik ide kattintva.

Címkék