Zeneakadémista sikerek az I. Országos Klasszikus Gitár Tehetségkutató Versenyen

2013. július 15.

Bress Bálint szólóban és duóban is díjazott lett, és a Spirituoso Trio is elcsípett egy helyezést a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál keretében megrendezett versenyen.

Bress Bálint szólóban és duóban is díjazott lett, és a Spirituoso Trio is elcsípett egy helyezést a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál keretében megrendezett versenyen.

 

A fesztivált immár nyolcaik alkalommal szervezték meg, a tehetségkutató azonban az idei év újdonsága volt Balatonfüreden. A több mint egymillió forint összdíjazású versenyen négy szóló-korcsoportban, és két kamara-korcsoportban indulhattak a 10-24 év közötti ifjú gitárosok, akiket olyan neves művészek és professzorok értékeltek, mint Thomas Offermann gitárművész, Hochschule für Musik und Theater Rostock professzora; Arnóth Balázs DLA kamarazene-tanár, a Széchenyi István Egyetem docense; Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője; Jorgos Panetsos gitárművész, a Konservatorium Wien Privatuniversität professzora; Paulikovics Pál gitárművész; Mateus Dela Fonte gitárművész (Brazília), vagy Madarász Iván Erkel-, és Bartók-Pásztory- díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora.

 

A zsűri a Zeneakadémia hallgatói közül a Szóló 4. korcsoportban (19-24 éves korosztály) második helyezéssel jutalmazta Bress Bálint produkcióját, ugyanő Scheuring Kata (fuvola) oldalán első helyezést kapott a Kamara 2. korcsoportban, s ezzel a pénzdíj mellett meghívást kaptak a 2014. évi Balatonfüredi Gitárfesztiválra. Utóbbi mezőnyben, a 16-24 évesek között kapott díjat a Kiss Bálint András, Olgyai Gergő és Szemadám Tamás alkotta Spirituoso Trio is, ők harmadikok lettek. Mindannyian Eötvös József, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál motorja, a Zeneakadémia gitár tanárának növendékei.

 

Gratulálunk!