Zeneakadémista tehetségek őszi koncertjei

2015. szeptember 7.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 140. tanéve, egyben az új hangversenyévad nyitányaként egy sor kiváló hallgató bizonyíthat a nagyközönség előtt.

A jubliláló intézmény kiválóságai közül elsőként szeptember 17-én Pálfalvi Tamás Palojtay Jánossal ad közös kamarakoncertet a Régi Zeneakadémián. A Karrieriroda trombitaművész támogatottja 1991-ben született, felsőfokú tanulmányait New Yorkban kezdte meg a Bard College hallgatójaként, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Boldoczki Gábor tanítványa lett. Kamarapartnere, Palojtay János tizenhárom éves korában nyert felvételt a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, diplomáját pedig 2011 tavaszán szerezte meg, jelenleg a doktori iskola hallgatója. Koncertjükön a 18. századtól a 20. századig, a barokktól a jazzig terjedő műsort hallhat a közönség.
 

Pálfalvi Tamás fotó: Zeneakadémia / Birtalan Zsolt

 

Gedai Ágoston végzős orgonista A sokszínűség jegyében című diplomahangversenyének a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad otthont szeptember 22-én. A koncerten J. S. Bach, Reubke, Mozart és Alain művei mellett egy Ibert- és egy Liszt-átirat is megszólal, utóbbi változatokat maga Gedai Ágoston készítette. Az 1992-ben született fiatal tehetség a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában Deák László tanítványaként kezdett orgonálni, a Zeneakadémián  Fassang László, Pálúr János, Ruppert István és Szabó Balázs voltak a mesterei.


Gedai Ágoston fotó: Zeneakadémia / Kasza Gábor

 

Kovács Dénes művészetének szellemi örökösei lépnek a Nagyterem színpadára szeptember 30-án a legendás hegedűművész-rektor halálának tizedik, születésének nyolcvanötödik évfordulóján. A Zeneakadémia előkészítő tagozatának legfiatalabb diákjaitól, így a közmédia komolyzenei tehetségkutatójában is feltűnő Gaál Juliannától az olyan, már egyetemi éveiket taposó kiváló hallgatókon át, mint Kruppa Bálint, egészen Kovács Dénes egykori tanítványaiig – Perényi Eszter és Szenthelyi Miklós személyében – tucatnyian hajtanak fejet játékukkal a Zeneakadémia hegedű tanszaka nevében a nagy előd előtt. Az esten a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar működik közre.
 

Kruppa Bálint - fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea

 

Október első napjára, a zene világnapjára esik a szintén a Zeneakadémia Karrierirodája által támogatott tehetség kamaraestje: Szabó Marcell zongorista és partnere, a csellista Karasszon Eszter többek közt Rachmaninoff, Debussy és Brahms műveit adják elő a Régi Zeneakadémián. Három nappal később, október 4-én az Egyházzene Tanszak és a Somos Csaba által Alma Mater kórus ad közös hangversenyt Zeneakadémia szomszédságában álló Ávilai Nagy Szent Teréz templomban. Az egyetem legnagyobb múltra visszatekintő, megszakítás nélkül létező zenei együttese a Zeneakadémia karvezetés szakos, illetve a nem hangszeres tanszakok hallgatóiból alakul évről évre újra; a kettős jubileumot ünneplő: kilencven éve alapított és huszonöt éve újraindított Egyházzene Tanszak diákjaiból formálódó kórus tagjainak többsége pedig jártas a vezénylés művészetében is. Hangversenyükön a magyar vonatkozású egyházzenei repertoárból válogatnak a gregoriántól kezdve Liszt Krisztus oratóriumáig.


Razvaljajeva Anasztázia és Seleljo Erzsébet

 

A Zeneakadémia tehetségei 2015 végéig számos további figyelemre méltó koncertet adnak. Október 20-22. között a doktorandusz hallgatók Dr. Mozart, Dr. Haydn elnevezésű minifesztiváljára kerül sor, október 29-én a Karrieriroda csellistája, Kokas Dóra estjét hallgathatja meg a közönség, Razvaljajeva Anasztázia először november 21-én ad matinékoncertet a Régi Zeneakadémián, majd egy másik támogatott tehetséggel, Selejlo Erzsébettel duóban lépnek fel ugyanitt december 3-án. Az egyes koncertek részletes műsora a linkekre kattintva található meg!

Címkék