Zeneakadémisták győzelme a VI. Popper Dávid Nemzetközi Csellóversenyen

2015. november 25.

November 22-én fejeződött be a VI. Popper Dávid Nemzetközi Csellóverseny Várpalotán. Idén 24 országból 77 versenyző mutatta be tudását a kétfordulós versenyen. Érkeztek fiatal csellisták az európai országokon kívül az USA-ból, Kínából, Dél- Koreából, Brazíliából és Ausztráliából is. Magyarországról 14-en jelentkeztek, közülük hárman – Karasszon Eszter, Hotzi Mátyás, Hagiwara Riku - a Zeneakadémiáról.

A negyedik korcsoportban osztott első díjat kapott Karasszon Eszter és Hotzi Mátyás, mindketten a növendékeim. A versenyszabályzat értelmében saját növendékeimre nem pontozhattam, így külső szemlélőként hallgathattam őket. Nagyon büszke voltam, mert mindketten óriási sikert arattak.

Komoly munka van győzelemük mögött. Karasszon Eszterrel öt éve, Hotzi Mátyással pedig két éve dolgozom együtt, de az elmúlt 3 hónapban mindent a versenyre tettünk fel, és az Ő kitartásuk, akarásuk meg is hozta meg ezt az eredményt. Szeretném kiemelni Karassyon Eszter kimagasló Bach játékát, valamint Sosztakovics versenyművének meggyőző előadását, amellyel az egész zsűrit elbűvölte. Hotzi Mátyás Fauré Papillon-ját - ami technikailag az egyik legnehezebb darab a csellóirodalomban - hihetetlen eleganciával, könnyedséggel és profizmussal adta elő, valamint Lalo gordonkaversenyét, amelyet olyan sodró erővel játszott, hogy mindenkit meggyőzött. Természetesen mindezek mellett mind a ketten hibátlanul és kiegyensúlyozattan játszottak mind a két fordulóban. Hagiwara Riku szintén bejutott remek játékával a második fordulóba, első évesként, 2 hónapos zeneakadémiai tanulmány után érte el ezt az eredményt. 

A Várpalotán megrendezett verseny minden tekintetben egyedülálló, és immáron tényleg világhírűvé nőtte ki magát az elmúlt 15 év alatt. Ezt mutatja a versenyzők nemzetközi összetétele, a hihetetlenül magas hangszeres színvonal, a Popper művek iránt érzett nagyfokú érzékenység, és a magas művészi színvonal, amely az egész versenyt jellemezte.

A verseny alaphangulatát a névadó David Popper műveinek tolmácsolása adta meg. Popper műveinek megszólaltatása minden csellistához  közel áll, ezért is volt nagy élmény hallgatni a különböző előadói stílusokat, érzékelni a csellóiskolák sokszínűségét.

A hét tagú zsűriben magyar, amerikai, német, lengyel és brazil csellóművészek, művésztanárok értékelték a versenyzőket:

 

  • Susan Moses: a bloomingtoni IU egyetem professzora
  • Zdzislaw Lapinsky: a krakkói egyetem rektora, professzora
  • Matias de Oliveira Pinto: a münsteri egyetem professzora
  • Fabio Pregrave: a braziliai Federeal egyetem professzora
  • Horváth Györgyi: csellótanárnő
  • Déri György: a Zeneakadémia docense

 

Az idei versenyen sem volt könnyű helyzetben a zsűri, hiszen most is sok különleges tehetséget ismerhettünk, fedezhettünk fel. A zsűri döntése alapján több osztott díj is született, amely azt is mutatja, hogy ez nem csak verseny volt, hanem egy csellófesztivál, ahol az első fordulótól kezdve minden résztvevő a pódiumon, közönség előtt produkálhatott.

Sajnálom, hogy ez alkalommal az arra méltó, alkalmas és sikeres fiatal tehetségek a Zeneakadémiáról és a Zeneiskolákból kevesen vettek részt a versenyen, akik képviselhették volna a “Popper Iskola bölcsőjét”. Bízom benne, hogy a két év múlva megrendezendő VII. Popper Dávid Nemzetközi Csellóversenyen mind többen kapnak kedvet ahhoz, hogy a nemzetközi mezőnyben is megméretessenek, és öregbítsék a Zeneakadémia jó hírnevét.

Gratulálok Karasszon Eszter MA/III. és Hotyi Mátyás BA/II. növendékeimnek az I. helyezéshez!

 

Onczay Csaba
egyetemi tanár
a Popper Nemzetközi Csellóverseny zsűrielnöke

Címkék