Zeneakadémisták kapták a legtöbb díjat a debreceni Dohnányi-versenyen

2023. április 18.

A XIX. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozó és Versenyen összesen négy elismerést hoztak el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeiből álló formációk.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Kamarazene Kabinetje és a Conservatory Alapítvány 2023. április 14–15. között rendezte a megmérettetést a zenei felsőoktatás intézményeinek hallgatói számára. Az eseményen az azonos hangszerekből összeállt kamarazenei formációk kivételével vonós hangszeresek (duó, trió, kvartett, kvintett), fafúvósok (trió, kvartett, kvintett), tetszőleges vonós és fafúvós hangszeresekből álló csoportok, valamint zongorás kamarazenei csoportok (vonós-zongora, fafúvós-zongora, illetve vonós-fafúvós-zongora) vehettek részt.

A versenyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kar, valamint a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar hallgatói indultak.

A szervezők a kortárs magyar művek előadását, illetve Dohnányi Ernő és Weiner Leó kamarazenéjének műsorra tűzését szorgalmazták, a neves hazai művészekből álló zsűriben Török Géza Liszt Ferenc-díjas karmester, Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője, valamint Kalló Zsolt Liszt-díjas hegedűművész foglalt helyet.

A testület idén 6 kiemelt nívódíjat, 5 nívódíjat, 2 rektori különdíjat és 1 Dohnányi-különdíjat osztott ki, a legjobb eredményt, 3 kiemelt nívódíjat és egy rektori különdíjat a Zeneakadémia növendékeiből álló három formáció érte el.

Vavrinecz András, D. Nagy Ágoston, Molnár Anna Dorina és Hagiwara Izumi vonósnégyese kiemelt nívódíjat és rektori különdíjat vehetett át (felkészítő tanáruk: Varga Oszkár), míg Lescsinszky Áronnal (zongora) kiegészült kvintettjük kiemelt nívódíjat kapott (a formáció felkészítő tanára: Csalog Gábor). Sztathatosz Sebestyén (hegedű) és Szokolay Ádám (zongora) duója pedig kiemelt nívódíjban részesült (felkészítő tanáruk Rolla János volt).

A debreceni intézmény hat kamaracsoportjából 1 nívódíj, a győri szintén hat csoportból 1 kiemelt nívódíj és 2 nívódíj, a miskolci három csoportból 1 nívódíj, a szegedi ugyancsak három csoportból 2 kiemelt nívódíj és 1 nívódíj, valamint a Dohnányi-különdíj született.