Zeneművészeti Junior Prima Díjat kaptak a Zeneakadémia növendékei

2024. május 16.

Tíz kiemelkedő, harminc év alatti tehetség vehette át az elismerést, többségük a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt vagy jelenlegi hallgatója.

Immár tizenhetedik alkalommal ismerték el a fiatal zeneművészeket a Junior Prima Díjjal, amely a társalapító MVM támogatásának köszönhetően az eddigi 2 millió forint helyett már 3 milliós jutalommal is jár fejeként. Tavaly megújították az elismerést, azóta a zeneművészet szélesebb palettáját fedi le a kitüntetés, így már a klasszikus és a könnyűzene, valamint a jazz kiemelkedő, 30 év alatti képviselőinek ítélik oda megújult zsűrivel.

Az idei díjazottak között szerepel Drippey Máté (2018-ban végzett BA szaxofon szakirányon), Kelemen Gáspár (a Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hegedűs növendéke), Mester Dávid (BA alkalmazott zeneszerzésen, majd BA és MA zongorán végzett 2022-ben), Stark János Mátyás (a Rendkívüli Tehetségek Képzőjén 2016-ban végzett hegedűs), Szabady Ildikó fuvolaművész (jelenleg doktori hallgató), valamint Szalai Molli (2021-ben végzett BA zongorán). Rajtuk kívül Balog Nella csellóművész, ifjabb Gál László kürtművész, Nagy Ábel Márton jazz-zongoraművész, zeneszerző és énekes, Papp Mátyás jazz-harsonaművész és hangszerelő vehette át az elismerést.

A zsűri tagja volt Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az MMA rendes tagja; Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi tagja; Bozóky Anita, a díj társalapítója, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója; Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója; Fekete-Kovács Kornél Liszt Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, karmester; Kapusi Kálmán tanszékvezető egyetemi docens, nagybőgőművész, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet igazgatója; Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, karmester, a Keller Quartet alapítója, a Concerto Budapest zeneigazgatója, az MMA rendes tagja; valamint Rúzsa Magdolna Máté Péter-díjas énekes, dalszerző.