Zeneművészeti Junior Prima lett több jelenlegi és egykori zeneakadémista

2023. november 24.

Idén a jazz és a könnyűzene fiatal tehetségeire is fókuszáltak a szervezők, a kitüntetettek fele a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke.

Tizenhatodik alkalommal ismerték el a klasszikus és könnyűzene, valamint a jazz kiemelkedő, harminc év alatti tehetségeit a zeneművészeti Junior Prima Díjjal. Minden évben tíz fiatal művész kapja meg az elismerést, amely a társalapító MVM támogatásának köszönhetően két-kétmillió forinttal is jár.

Idéntől újítás, hogy a zeneművészet szélesebb palettáját fedi le a kitüntetés. Ezt a célt szolgálja az idei jelöltek és díjazottak sokszínűsége, valamint a megújult zsűri is, amelynek tagjai a legtekintélyesebb magyar zeneművészeti szakértők közül, valamint az alapítvány és a társalapító képviseletéből kerültek ki. Az idei díjazottak között így számos könnyűzenei előadó színesíti a névsort, akik között találhatunk dob-, basszusgitár-művészt és jazzénekest is.

Az elismertek között van számos zeneakadémiai növendék: Ács Dominika fuvolaművész, összművészeti alkotó (nemrég végzett a Doktori Iskolában), Bucz Magor zeneszerző (a Doktori Iskola hallgatója), Nagy Emma jazzénekes (BA I. éves, alkalmazott zeneszerzés), Králik Abigél hegedűművész (a Rendkívüli Tehetségek Képzőjének diákja volt 2011 és 2013 között), valamint Kissjudit Anna operaénekes (2020-ban végzett oratórium- és dalének szakirányon).

A díjat átvehette még rajtuk kívül Balog Alexandra zongoraművész, Gudics Marcell dobművész, Gudics Martin basszusgitár-művész, Lugosi Ali klarinétművész és Temesvári Bence gordonkaművész.

A megújult zsűri tagja volt Bágyi Balázs Szabó Gábor-díjas jazzdob-előadóművész, zeneszerző, zenepedagógus, a Magyar Jazz Szövetség korábbi elnöke; Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az MMA rendes tagja; Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi tagja; dr. Bozóky Anita, a díj társalapítója, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója; dr. Kapusi Kálmán tanszékvezető egyetemi docens, nagybőgőművész, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet igazgatója; Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, karmester, érdemes művész, a Keller Quartet alapítója, a Concerto Budapest zeneigazgatója, az MMA levelező tagja; Rúzsa Magdolna Máté Péter-díjas énekesnő, dalszerző; valamint Zsoldos Dávid, a Papageno kulturális portál és kiadvány igazgatója, a Magyar Zenei Tanács elnöke, az Európai Zenei Tanács és a Jeunesses Musicales International elnökségi tagja.

 

Címkék