Zeneszerzőversenyt nyert a Zeneakadémia növendéke

2021. március 4.

Aurés Moussong a mexikói Festival Expresiones Contemporáneas (FEC) részeként kiírt zeneszerzőversenyen diadalmaskodott szóló kontrafagottra írt Magma című darabjával.

A mexikói származású, de nagyapja révén magyar felmenőkkel és állampolgársággal is rendelkező diák a Zeneakadémia zeneszerzés mesterképzésének elsőéves hallgatója, Fekete Gyula rektorhelyettes, tanszékvezető növendékeként.

A 2021-ben harmadszorra megrendezett fesztivált a kortárs koncertzene, a hangművészet és a kapcsolódó interdiszciplináris területek 21. századi fóruma, amelyet a Contemporary Expressions Collective (CEC) szervez. A CEC tagjai zeneszerzők és előadók Mexikó különböző zenei intézményeiből. A versenyre, amely a fagottra és kontrafagottra szerzett kortárs zene gazdagítását célozta, számos pályamű érkezett belföldről és a nemzetközi színtérről egyaránt. A nyertes művek március végén lesznek hallhatók egy online koncerten a venezuelai fagottművész, Cristian Coliver előadásában.

 

Aurés Moussong

 

A Magma című kompozícióról Aurés Moussong elmondta: Ravel Zongoraverseny bal kézre című darabjának kontrafagottszólóját idézi meg, ahonnan zenei anyagot és ötletet merít, majd önállóvá válva fejlődik teljessé. A darab tiszteletadás a francia mester és műve előtt, hiszen ez a szóló a zeneirodalom egyik legismertebb kontrafagott-megszólalásához kötődik.

A fiatal tehetség Mexikóvárosban José Luis Castillo, a spanyol zeneszerző és karmester irányításával tanult, később azért választotta Magyarországot további tanulmányai helyszínéül, mert egyfelől szeretett volna közelebb kerülni a magyar gyökerekhez és visszatérni a nagyapja szülőhazájába, ahol számos rokona él. Másfelől a korábbi látogatásai alkalmával megkedvelte a magyar zenei közeget, a zeneszerzők és zenei ötletek változatosságát, valamint az irányadó kortárs zenétől eltérő, újszerű és sokszínű felfogásmódot. Ezek a tapasztalatok ösztönzőleg hatottak rá, ezért kívánt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanulni.

A videó- és hangfelvétel Cristian Coliver előadásáról a Festival Expresiones Contemporáneas Transmisiones Youtube-csatornáján vagy a FEC Facebook-oldalán lesz elérhető március végétől.

Címkék