Zenetörténeti matiné koncert a Ghandi Gimnáziumban

2012. december 10.

Képzeljünk el egy Gimnáziumot, ahol Ghandi idézetek és roma művészek festményei díszítik a falakat, ahol az igazgatónő - jóllehet csak idén augusztustól vezeti az iskolát - a folyosón minden gyereket a saját nevén invitál kedves élcelődésre, és ahol a szünetekben egy eldugott sarokban spontán jamboree alakul egy vérbelien játszó gitáros fiú körül.

 

 

Bizony így néz ki a Ghandi Gimnázium, Magyarország egyetlen roma gimnáziuma, ahová az ország minden tájáról érkeznek diákok, hogy érettségit szerezzenek. Az iskola missziója, hogy ezeknek a gyerekeknek is esélyük legyen roma származásúként helytállni a magyar munkaerőpiacon.

 

 

A „Mindent a dalról" csapat nem először állt össze a Zeneakadémia Esélyegyenlőségi programja keretében egy igazán jó ügy érdekében: november 26-án a Ghandi Gimnáziumba vittük el ezt a különleges műsort, amely egy szerelmes dalokon átsuhanó zenetörténeti mese. A moderátor, Fazekas Gergely zenetörténészünk tökéletes pontossággal szólította meg a roma Gimnázium tanulóit, és ismét hatalmas sikert aratott Darázs Renáta és Kiss Péter a klasszikus ének előadásukkal, Zsikó Zoltán a tanulók körében különösen népszerű erdélyi (bukovinai) népdalcsokorral és a Karosi Júlia-Tálas Áron duó a fantasztikus jazz bemutatójukkal. Köszönjük a zenéteket!

 

 

A koncert az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a KMOP 4.2.1/A_1-2008-0002. számon, a „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten" című program keretében jött létre.