Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek
Kováts Péter Fotó: Zeneakadémia / Mudra László

Kováts Péter

Kamarazene Tanszék

Kamarazene, vonósnégyes

Születési idő, hely: 1960, Veszprém

Tanulmányok:
1978–1983, hegedű szak, Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola

Káté Istvánnál Veszprémben kezdett hegedűt tanulni, majd a Koncz János Országos Hegedűversenyen elért eredményei után először Lányi Margitnál folytatta tanulmányait, majd a Zeneakadémián Szemjon Sznyitkovszkij – David Ojsztrah asszisztense – volt a mestere. Kamarazenét Kurtág Györgynél, illetve Devich Sándornál, zenekari játékot Simon Albertnél tanult.
Bartók II. hegedűversenyének előadásával szerezte diplomáját, s pár évvel később ösztöndíjasként az NTSU (USA) egyetemén Robert Davidovicinél folytatta tanulmányait. Számos mesterkurzuson vett részt, többek között Végh Sándor, Ruha István, Vlagyimir Szpivakov és Volodar Bronyin irányítása alatt.

Felvételek:
Mendelssohn fiatalkori versenyművek (Hungaroton), Vivaldi: A négy évszak (BritChoral), English String Music (BritChoral) „Mendelssohn and more…" (Lauderdale, USA), CinePhony (DVD, oliveart), „Gyökerek és ágak" (DVD, bluray, oliveart)

Zenekari tagságok:
2012-től: Concerto Budapest, koncertmester (2012-től)
2001-2005: English Concert Chamber Orchestra (London), 
vendégkoncertmester
1985-től: Mendelssohn Kamarazenekar (Veszprém) művészeti vezető, szólista, karmester
1981-1983: Új Zenei Stúdió együtteseinek tagja (Budapest)
1981-1983: Akadémiai Kamarazenekar tagja (Budapest) vez.: Simon Albert

Oktatói tevékenység, vendégtanári állások, főbb mesterkurzusok:
1983 óta szülővárosában, a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola hegedűtanára és 2001-2013-ig az intézmény igazgatója. Zsűritagja a magyarországi zeneiskolák, zeneművészeti szakközépiskolák és felsőoktatási intézmények hallgatói részére rendezett országos hegedűversenyeknek, zenekari versenyeknek. 2005 óta vezeti a szakközépiskola jelenlegi és volt tanítványaiból általa létrehozott Auer Szimfonikusok munkáját, valamint a Zeneiskolai Diákok Keszthelyi Nyári Zenekari táborát. 2001-ben hozta létre a Veszprémi Középiskolai Oratórium Kórust, melyet azóta is vezet.

Évekig tagja volt a Central European Initiative Youth Orchestra oktatói karának. Mesterkurzusokat vezetett Brightonban, Londonban és Buenos Airesben.

Egyéb tevékenység:
Szerteágazó művészi tevékenysége keretében 2010-ben fejezte be Veszprém világhírű szülötte, Auer Lipót élettörténetéről szóló zenés dokumentum tv-film elkészítését, melynek ő volt a forgatókönyvírója-szerkesztője, valamint a felhangzó művek előadója.

2003–2007 között a British Council megbízásából zenekari továbbképzéseket tart Ghana-ban.
2007-ben megalapítja Veszprémben az Auer Lipót Ifjúsági Szimfonikus Zenekart, melynek azóta is karmestere.

Fontosabb koncertek:
Csaknem minden európai országban, az Amerikai Egyesült Államokban, több közép- és dél-amerikai országban (Guatemala, Nicaragua, Costa Rica, Aruba, Uruguay, Argentína), valamint Marokkóban és Ghanaban lépett fel szólistaként, kamarazenészként.

Szólistaként fellépett a világ jelentős koncerttermei közül többek között a milánói Verdi-teremben, a buenos aires-i Teatro Colonban, a barcelonai L'Auditori-ben, koncertfelvételeit  közvetítette a Magyar Rádió és Televízió, a France 3, a Szlovén Nemzeti Televízió és számos amerikai rádió és tv-állomás.

Szólista-partnere volt többek között Vásáry Tamásnak, Perényi Miklósnak, Tokody Ilonának, Ruha Istvánnak.

A Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetőjeként a legkiválóbb hazai és külföldi előadókkal – szólistákkal, karmesterekkel és együttesekkel – dolgozik együtt 1985 óta.


Díjak, kitüntetések:
2010: Bartók–Pásztory díj
2008: Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (pedagógiai tevékenységéért)

Kapcsolat:
kovatspeter[kukac]icloud.com