Oktatási és koncerthelyszínek

Liszt Ferenc téri főépület

Cím: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8., telefon: (1) 462-4600

A Zeneakadémia 1907-ben felépült palotája – melyről ide kattintva olvashatnak bővebben – nemcsak a zeneakadémiai koncertélet, hanem az egyetemi oktatás központja is.

A Zeneakadémia épülete a nagyközönség számára csak szervezett formában látogatható. Az épület az oktatás zavartalansága érdekében napközben zárva tart, nyitás a hangversenyeket megelőzően egy órával. A Zeneakadémia épületének szervezett látogatásával kapcsolatos információk az épületlátogatás menüpontra kattintva érhetőek el.

Az egyetemi oktatás a tanszékek Liszt Ferenc térre történő visszaköltözését követően is több épületben éli mindennapjait.

 

Ligeti György épület

Cím: 1077 Budapest, Wesselényi utca 52., telefon: (1) 462-4600

A műemlék jellegű ingatlanok közül a Liszt Ferenc Zeneakadémiája – az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten projekt keretében újult meg, és került az egyetem kezelésébe a 2011. október 1. óta Ligeti György nevét viselő épület. Itt kaptak helyet az Egyetem vezetésének, valamint a támogató adminisztratív területeknek (jelenleg a Rektori és Kancellári Kabinet, a Jogi Igazgatóság, a Kommunikációs és Médiatartalmi Igazgatóság, a Főtitkári iroda, az Oktatási és Tanulmányi Osztály, a Gazdasági Igazgatóság, a Bér- és Munkaügyi Osztály, a Nemzetközi és Intézményfejlesztési Osztály, a Koncert- és Rendezvényközpont, az Informatikai, az Üzemeltetési Osztály és az AVISO) az irodái. Az épületben továbbá elméleti és zenei tárgyak oktatásához megfelelő tantermek, audiovizuális eszközökkel felszerelt előadók, professzionális hangfelvételek készítésére alkalmas stúdió, valamint 28 gyakorlóterem található, melyek 0-24 órában a zeneakadémisták rendelkezésre állnak.

 

Régi Zeneakadémia

Cím: 1064 Budapest, Vörösmarty utca 35., telefon: (1) 322-9804

Az Andrássy út sarkán álló épület az 1875-ben megnyílt intézmény második székhelye volt, 1879 őszétől 1907 közepéig szolgált a zeneakadémiai oktatás színhelyéül. Hosszú évtizedekig más funkciót kapott, majd 1980-tól került ismét a Zeneakadémia (akkor Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola) kezelésébe. Ebben az épületben folyik az egyházzenei képzés, az orgona, csembaló stúdiumok, a kamarazene, vonós- és gitárórák egy része. Kedvelt koncerthelyszín az épület Kamaraterme, melyből közvetlen ajtó nyílik Liszt utolsó pesti lakásának ma múzeumként látogatható szobáiba.

 

Üllői úti épület

Cím: 1091 Budapest, Üllői út 25., telefon: (20) 520-5090

Az Üllői úti épületben található az egyetem Zongorajavító Műhelye és a Hangszertára.

 

Semmelweis utcai épület

Cím: 1052 Budapest, Semmelweis utca 12., telefon: (1) 318-2044

Az egykori bérház 1949-től a mai Bartók Konzervatóriumnak, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének adott otthont. A főiskolai és egyetemi tagozat 2007-es összevonását, illetve a Liszt Ferenc téri főépület 2009-es bezárását követően ide költözött a Zeneakadémia teljes fafúvós, cimbalom, zongorakísérő-korrepetitor és ének képzése. A 2013/14-es tanévtől itt folynak a Népzene Tanszék órái, továbbá a kötelező ütő, valamint az elméleti órák.

 

Köztelek utcai épület

Cím: 1092 Budapest, Köztelek utca 8., telefon:  (1) 323-1750

Ebben az épületben található a Jazz Tanszék.