Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Bíró Sári

Bíró Sári

Budapest, 1912. március 24. – San Francisco, 1990. szeptember 2.

Zongoraművész, tanár. Négy évesen kezdett zongorán játszani, a Fodor Zeneiskolában Kálmán György növendéke volt. Tizenhárom évesen fellépett az Operaházban, Chopin e-moll zongoraversenyét adta elő, az Operaház zenekarát Kerner István vezényelte. A Zeneakadémián Székely Arnold tanítványaként Fischer Annie-val egy évfolyamba járt. 1930-ban, húsz évesen kapott művészdiplomát, diplomahangversenyéről a Pesti Napló közölt dicsérő beszámolót.
A következő években Európában koncertezett: szólóesteket adott Berlinben, Londonban, Varsóban, Rómában, Milánóban, Amszterdamban, Hágában, Zürichben, Stockholmban, Salzburgban, Prágában, Párizsban és Bécsben. A Magyar Rádió hangfelvételeket készített játékáról, melyek a II. világháború ideje alatt sajnálatosan megrongálódtak.
 
1939-ben kitelepült az Amerikai Egyesült Államokba, ahol 1940. május 6-án debütált. A kritika egyhangú dicsérete, köztük a New York Times elismerő cikke megalapozta karrierjét az USA-ban. Nem sokkal ezt követően az Ormándy Jenő vezényelte Philadelphia Orchestra-val Bach 5. Brandenburgi versenyét játszotta. Turnézott egész Amerikában, beleértve Mexikót, Kubát és Dél-Amerikát is a következő évtizedekben. A New York-i rádió felvételeket készített élő előadásaiból. Később a televízióban is szerepelt, a San Francisco-i televízióban pedig tizenhárom részes sorozatot készítettek az előadásához fűzött pedagógiai vonatkozású magyarázatokkal. 1949-ben kilenc zongoraversenyt játszott el három egymást követő alkalommal a Carnegie Hallban, egyedüli női előadóként. Ugyancsak első női zongoraművészként játszotta lemezre Muszorgszkij Egy kiállítás képei-t 1951-ben.
 
New Yorkban ő mutatta be Darius Milhaud 2. Zongoraversenyét és Weiner Leó Concertino-ját. 1950-ben állami támogatással Németországban turnézott, a következő évtizedekben pedig fellépett Európában és Ázsiában, valamint mesterkurzusokat tartott az Indiana University zenei fakultásán. Szólóestet New Yorkban a Tully Hall-ban adott utoljára 1972-ben, San Franciscoban 1980-ban lépett fel nyilvánosan utoljára. 1990-ben bekövetkezett haláláig tanított magánúton, növendékeit az élethosszig tartó tanulásra buzdította és átadta gazdag művészi tapasztalatait.
 
1995-ben tiszteletére Bíró Sári Emlékdíjat alapított családja, a díjat minden évben születésnapján, március 24-én vehette át egy tehetséges zeneakadémiai hallgató a rendkívüli tehetségek osztályából. Az eddigi díjazottak: Holics László. Karsai Márk, Tóth Péter, Mali Emese, Fehér Ernő, Monostori Gábor, Teleki Gergely, Mayer Angyalka, Babel Klára, Sóvári Katalin, Nagy Mira, Palojtay János, Szabó Marcell, Szokolay Ádám Zsolt.
 
Csanda Mária