Fábry Edit

Fábry Edit

Budapest, 1923. június 1. – Budapest, 1990. október 20.

Operaénekes, tanár. A Fodor zeneiskolában kezdett zongorát tanulni, magánúton folytatott ének tanulmányokat. A budapesti Operaház ösztöndíjasa 1947–48-ban, a berlini Staatsoper operastúdiójában Tiana Lemnitz és Frida Leider tanítványa. 1955 és 1960 között szólista az Országos Filharmóniánál, magánénekes a drezdai Operaháznál 1957–59-ig, és a Fővárosi Operettszínháznál 1960–62-ig. Lírai szopránként rádiófelvételeken is közreműködött, így Johann Strauss: Egy éj Velencében című művében Annina szerepét énekelte a Lehel György vezényelte Rádiózenekarral.
 
Jelentős szerepei: Traviata – Violetta, Lortzing: A vadorzó – Bárónő, J. Strauss: Egy éj Velencében – Annina, Puccini: Bohémélet – Mimi, Leoncavallo: Bajazzók - Nedda. Opera- és operettszerepein kívül dalénekesként is jeleskedett. Énektanári munkássága kiemelkedő, 1964-től a Bartók Béla Zenei Szakközépiskolában, 1974-től 1990-ig a Zeneakadémián tanított az ének tanszéken. Tanítványai voltak többek között: Ambrus Imre, Gémes Katalin, Kálmánffy Ferenc, Markovics Erika, Megyeri Gábor, Nádor Magda, Németh Márta, Pelle Erzsébet, Pánczél Éva, Rácz István, Szűcs Katalin énekművészek.
 
Rácz István operaénekes basszista így emlékezik felvételéről, amit Fábry Editnek köszönhet: „Később az újságban olvastam, hogy felvételt hirdetnek a budapesti konziba, magánének szakra. Balázs bácsi ezt megelőzően foglalkozott velem egy kicsit, én pedig úgy gondoltam: nyugodtan eljöhetek, úgysem vesznek fel. Csakhogy volt egy tanárnő – Fábry Edit –, aki a felvételin kiszúrt engem, és közölte, hogy felvett az osztályába. Azt mondta: a hangom miatt mindenképp fel akar venni, de megígérte a tanári karnak, hogy minden hiányosságomat be fogom majd pótolni".
 
Nádor Magda énekművész, tanár a nemzetközi karrier kapcsán említi: „[…] kellett egy nagyszerű énektanár. Nekem itthon itt volt Fábry Edit, akitől tanultam, de aki nem lehetett velem Berlinben. Önzetlen ember volt, mert ő mondta ki: kell neked egy tanár, menj el Hanne-Lore Kuhsehoz."
 
Kálmánffy Ferenc énekművészt ő ajánlotta felvételre: „Egykori tanárnőm, Fábry Edit ajánlott be a Magyar Néphadsereg Művészegyütteséhez, amelyet akkoriban Radovics Ferenc igazgatott és Lendvay Kamilló volt a művészeti vezetője. […] Nagy dolog volt ez akkoriban, hiszen szakmai berkekben is komoly elismertséggel bírt a társaság. Az Alexandrov együttes, az orosz hadsereg világhírű kórusa például egy közös előadás után elismerésképp úgy nyilatkoztak: önök után mi nem éneklünk."
 
Csanda Mária