Áramlatok

A Zeneakadémia gazdag kortárs zenei életének egyik kiemelt eleme a régiós partnerével, a bécsi Zeneakadémiával (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) és egy minden alkalommal változó harmadik partnerrel közösen megtartott kortárs zenei eseménysorozat, melyben szimpóziumokat, koncerteket és workshopokat tartunk.

A rendezvények különlegessége, hogy a harmadik partnerrel minden esetben más és más műfajokat, illetve hangszereket igyekszünk feldolgozni, tovább tematizálva ezzel a megvalósuló programokat. A résztvevő partnerek mindegyike vendégül látja a többi partnert, így egy nagyszerű régiós körforgás alakul ki.

2015 januárjában a rigai zeneakadémia (Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music) zeneszerzés tanárait és diákjait láttuk Béccsel közösen vendégül egy workshop erejéig, ahol a népzene kortárs vetületeit dolgozták fel, majd 2015 őszén egy közös, kortárs zenei koncerttel színesítik tovább a három intézmény együttműködését.

A 2015 májusában megrendezett szimpóziumon a budapesti és bécsi zeneakadémiák mellett a prágai zeneszerzés tanárok és diákok utazhattak Budapestre, hogy megvitassák saját darabjaikat és a zeneszerzés modern trendjeit érintő legfontosabb kérdéseket, és hallhatták saját műveiket magyar hallgatók tolmácsolásában.

Bécsi partnerintézményünk mellett a helsinki zeneakadémiával (Sibelius Academy) kiegészített harmadik kezdeményezésünk középpontjába már a nagybőgő kortárs zenei szerepét és funkcióját helyeztük. Ennek jegyében a három intézmény 2015 őszén közös workshopot tervez, amit 2016 nyarán koncert követ.

 

A projekt támogatói: NKA, Budapesti Cseh Centrum, Osztrák Kulturális Fórum