Közép-Európa: régiónk, otthonunk, múltunk és jelenünk; a német, szláv, magyar, és román nemzetiségek szenvedélyes, olykor viharos együttélésének, elválásnak és egymásra találásnak színtere. Különbözőségünk és sokszínűségünk szőtte közös történetünk egyik vitathatatlanul fontos eleme pedig a muzsika szeretete. A közép-európai ifjúsági zenekar ötlete hat évvel ezelőtt, 2010-ben született a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemakkori rektora, Batta András és a zágrábi Zeneakadémia vezetői, Mladen Janjanin dékán és helyettese, Dalibor Cikojević bábáskodásával. A kezdeményezők egy olyan, évről évre újraalakuló nemzetközi együttest álmodtak meg, mely nemcsak egy új lehetőség a találkozásra, de egyúttal lehetővé teszi régiónk zeneakadémistái számára, hogy megismerjék egymás komolyzenei örökségét, zenekari és zeneoktatási kultúráját. Az álom alig néhány hónap alatt valósággá vált.

2011-ben Magyarország az Európai Unió soros elnökeként lett az első EUfónia zenekar házigazdája és motorja. A budapesti, grazi, bécsi, zágrábi, ljubljanai, belgrádi és bukaresti zeneakadémisták Kocsis Zoltán vezetésével egy hétig próbálták Liszt, Dohnányi, Bartók és Kodály műveit, majd a Müpában tartott bemutatkozó hangverseny után Grazban, Ljubljanában, Zágrábban és Bécsben is megismételték a koncertprogramot a Zeneakadémiát akkor még hallgatóként képviselő Lajkó István zongoraművész közreműködésével. A közönségsiker és a kiemelkedően pozitív hallgatói visszajelzések megerősítették, van mit tanulni egymástól és egymásról, s hogy a zenei és emberi találkozások életre szóló élmény jelentenek a résztvevő fiatal muzsikusoknak.

2013-ban, két évvel az indulás után, az EUfóniának az akkor 50 éves jubileumát ünneplő grazi Zeneakadémia adott otthont. Az osztrák karmester, Oswald Sallaberger vezényeletével a hallgatók Brahms IV. szimfóniáját, Günther Eisel vonószenekarra írt Concertóját, valamint a Grazban tanuló hegedűs, Rolf Haas szólójával Alban Berg Hegedűversenyét játszották. A grazi koncert után a program Közép-európai anzix címmel indult turnéra, melynek állomásai Ljubljana, Zágráb és Budapest voltak.

Idén a nemzetközi zenekar házigazdája az időközben uniós taggá vált Horvátország lesz, és a zágrábi Zeneakadémia az EUfónia zenekar koncertjével ünnepli meg vadonatúj egyetemi épületének és koncerttermének átadását. A Zeneakadémián 2016. március 3-án elhangzó, ingyenes belépőjeggyel látogatható koncerten a korábbiakhoz hasonlóan csupa különlegesség csendül fel: a horvát Blagoje Bersa Sunny fields (Napfényes mezők) című műve mellett a tragikus sorsú magyar-horvát grófnő, Dora Pejačević zongoraversenyét játsszák a hallgatók (a szólista az aktuális tanévet Erasmus ösztöndíjjal épp a budapesti Zeneakadémián töltő horvát Vedran Janjanin lesz), majd Richard Strauss Hősi élete zárja a nagyszabású koncertet. Idén új részvevőket is üdvözölhetünk az együttesben, hiszen a zenekar soraiba immár ott ülnek a szarajevói és a Banja Luka-i Zeneakadémia hallgatói is, hogy horvát, magyar, szlovén, osztrák és szerb társaikkal, Mladen Tarbuk horvát karmester irányításával tanulják be és adják elő a nagyszabású műsort.