Három zeneakadémia fesztiválja Sanghajban

A kétoldalú stratégiai megállapodás márciusi aláírását követően a Sanghaji Központi Zeneakadémia egy olyan fesztivál ötletét vetette fel, amelyen két kiemelt európai partnere, a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémia és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói a kínai hallgatókkal közös kamarazenei formációkkal lépnek fel. A Zeneakadémia örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, és delegálta a mesterképzésen tanuló Rádli Ramóna csellistát, valamint az alapképzését éppen befejező Németh Gábor hegedűst és Szőcs Henrik zongoristát – mindannyian egy-egy zongorás trióba kapcsolódtak be lengyel és kínai társaik mellé. A diákok számára nagy kihívás volt a fesztivál, hiszen mindössze két nap állt rendelkezésükre, hogy próbáljanak kamarapartnereikkel. A rendezvény gálakoncertjén Brahms, Ravel és Schoenfield trióit szólaltatták meg – óriási sikerrel. A fesztivál volt az ősbemutatója a sanghaji szerző (szintén egykori budapesti növendék) Ye Guo Hui frissen komponált opusának is.

 


A koncerten elsőként Szőcs Henrik zongorista hallgató játszott,
Ravel a-moll triójának 1. és 2. tételét

 

Az esemény egyben egy helyi zongoraverseny záró koncertje is volt, amelynek zsűrijében lengyel és kínai kollegáik mellett ott ült a Zeneakadémia Zongora Tanszékének két kiváló tanára, Eckhardt Gábor és Báll Dávid is, akik a fesztivált megelőzően mesterkurzust tartottak a sanghaji zongorista hallgatóknak.

 


Németh Gábor hegedűs lengyel és kínai társaival Brahms 1. (H-dúr), op. 8 zongoratriójának 1. és 4. tételét adta elő

 


Rádli Ramóna csellista Schoenfield Cafe Music című darabjának előadásában vett részt
 


Az esemény csúcspontja a három zenei egyetem közötti trilaterális megállapodás aláírása volt, amelyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet Péteri Lóránt, a Zenetudományi Tanszék vezetője képviselte.

 

A Varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémia, a Sanghaji Központi Zeneakadémia és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyezményének eredményeképpen valósult meg a három intézmény kamarazenei fesztiválja Sanghajiban 2017. június 4-én.

Címkék