Liszt és Bartók zarándokútjai

2015. augusztus 25.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2013-ban indította el közös projektjét a Genfi Zeneakadémiával. Kezdeményezésünk központi eleme, hogy a két zeneszerzőgéniusz Svájchoz és Magyarországhoz kapcsolódó zenei korszakaihoz illesztve mutassuk be Bartók Béla legendás vonósnégyeseit és Liszt svájci és magyar ihletésű zongoraműveit. Ennek jegyében két-két tematikus workshopot rendeztünk Genfben és Budapesten.

A kurzusok során a hallgatók  zenetudományi előadásokon is részt vettek, továbbá meglátogathatták a két zeneszerző életében kulcsfontosságú helyszíneket, melyek azóta a két város kiemelt kulturális örökségeivé is váltak. Ehhez kapcsolódóan egy mobilapplikációt is fejlesztettünk, melynek segítségével a felhasználók Liszt Ferenc életének legfontosabb budapesti állomásait járhatják be, illetve összeállítottunk egy virtuális tárlatot is, amelyen az érintett időszak legfontosabb Liszt-relikviáit lehet megismerni.

 

A projekt a Svájci - Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alapjának keretében valósult meg.