Liszt-reflexiók

A program során fiatal magyar és amerikai zeneszerzők komponáltak kortárs, úgynevezett reflexiós műveket, melyeket Liszt egy-egy kései, emblematikus műve ihletett.

A kortárs mű komponálása során az egyetlen elvárás az eredeti Liszt-féle hangszerelés tiszteletben tartása volt, egyébként teljesen szabad kezet kaptak a fiatal zeneszerzők. Érdekes volt megfigyelni, mennyire egyedi mintázatot adott, hogy az eredeti mű mely aspektusa ihlette meg a szerzőket, valamint, hogy a programban részt vevő amerikai szerzők, akik a Cleveland Institute of Music hallgatói voltak, mennyire mást tartottak fontosnak a programba bevont Liszt-művekből. A Zeneakadémiát 4 fiatal szerző műve képviselte, melyet még 2011-ben, a Liszt bicentenárium során létrejött hasonló, de akkoriban csak magyar résztvevőkkel lebonyolított projektben írtak. A közös, egyhetes clevelandi program során a két egyetem hallgatói vegyes kamaracsoportokban próbálták az eredeti Liszt műveket illetve azok reflexiós kortárs párját, majd mindezt egy nagysikerű koncerten mutatták be a Cleveland Institute of Music koncerttermében a város és az egyetem közönségének, köztük számos clevelandi magyarnak.

A program része volt egy másik koncert is,  egy zongoraest keretében clevelandi és magyar fiatal zongoraművészek tisztelegtek a magyar zeneszerzés iskola előtt Liszt, Bartók, Dubrovay műveivel.

A programsorozatról szóló beszámoló ide kattintva olvasható el.

 

A projekt a The Hungarian Initiatives Foundation támogatásával jött létre.