Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc

Operavizsga Fesztivál

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera Tanszékének emblematikus tanárai Marton Éva, Meláth Andrea, Almási-Tóth András kiterjedt nemzetközi kapcsolatai révén jött az első Nemzetközi Operavizsga Fesztivál ötlete 2014-ben.

Elsődleges célunk a rendezvénysorozattal egy olyan fesztivál elindítása volt, ahol a hazai közönség megismerheti külföldi társintézményeink vizsgadarabjait is. A koncepció értelmében a fesztiválra a Zeneakadémia aktuális operavizsga előadása mellé 3-4 egyetem hozza újító szellemű előadásait, az egyes előadásokat tematikus workshopok is kísérik, hogy a hazai és külföldi résztvevők tovább gazdagíthassák tapasztalataikat a nemzetközi operaszcéna kiemelkedő alakjaival. Az eseménysorozat nemzetközi résztvevői között eddig olyan intézmények szerepeltek, mint a firenzei Cherubini Konzervatórium, a poznań-i Adam Mickiewicz Egyetem, a Stockholmi Operafőiskola vagy a zágrábi Színművészeti, Képzőművészeti és Zeneakadémia.

Almási-Tóth András a Zeneakadémia opera programvezetője így foglalta össze az eseménysorozat művészeti koncepcióját: “Az operavizsgák új dimenziókat nyitnak nem csak az ismert művek értelmezésében, de ismeretlen művek újrafelfedezésében, vagy új művek színpadra állításában is. Nincs produkciós vagy eladhatósági kényszer, bátran lehet kísérletezni, felvállalni rizikós bemutatókat, nincs nagyüzem, nincs dupla szereposztás, nincs beugrás, semmi kötöttség azon kívül, amit a hallgatók fejlődése megkövetel. Hihetetlen szabadság adatik meg mind a téma- és a műválasztásban, mind a megvalósításban: az operavizsgák képesek az opera ősi, tiszta formáját visszaadni a nézőnek, ahol a játék és a felfedezés öröme az egyetlen vezérelv.”

Az első fesztivál részletes ismertetője ezt a linket követve, összegző beszámolója ide kattintva olvasható el, a 2015-ös programok pedig innen érhetők el.

A 2017 évi fesztivál programjai ide kattintva olvashatók, a 2018-as eseményekről itt található bővebb információ, ezen a linken pedig rövid beszámoló olvasható.

A 2014 évi Operavizsga-fesztivál megrendezését az MMA támogatta.