Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Árendás Péter

Árendás Péter

Népzene Tanszék

Népi brácsa főtárgy, népi vonós kamarazene

 

Született: 1969, Dorog

Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: egyetemi adjunktus
 
Oktatott tárgyak: népi brácsa főtárgy, népi vonós kamarazene
 
Tanulmányok:
1992: diploma - ELTE Tanárképző Főiskola - Ének-zene-karvezetés szak
2003: diploma - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Ének-zenetanár kiegészítő szak - kiváló minősítéssel
 
Oktatói tevékenység:
1992-1998: tanár a ferencvárosi Novus Gimnáziumban
1997-2007: az ELTE Tanítóképző Főiskola gyermektánc-oktatói képzésében zeneelméletet, zenetörténetet és népzenét oktat
1997-2000: Magyar Táncművészeti Főiskola pozsonyi tagozatán tanított
2007/2008-as tanév óta: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi-vonós szakirányán tanít.
 
Számos népzenei tanfolyamon tanított: Jászberényi Népzenei Tábor, szegedi és budafoki „C" kategóriás tanfolyamok, Magyar Művelődési Intézet néptáncoktatói tanfolyamain, de éveken át tanított a Felvidéken és a Vajdaságban is.
 
Fontosabb koncertek, zenekari tagság, felvételek:

1986-ban megalakította a Tükrös népzenei együttest, amellyel eddig számos önálló albumot készített. A hazai és európai fellépéseken kívül a Tükrös Zenekar három sikeres ausztráliai és két Egyesült Államok-beli turnén vett részt. Évről évre állandó nyári programjuk a Tükrös Népzenei- és Néptánc Tábor. A 2008-ban megjelent Mi Mezőségünk című albumukkal az év legjobb autentikus népzenei lemezeként Fonogram díjat kaptak.
1993-tól 2012-ig a Budapest Táncegyüttes, majd az abból átalakult Honvéd Táncszínház zenésze, 2001-től zenei vezetője. Az együttes számos európai országot bejárt, emellett többször turnézott Japánban, Észak-Amerikában, Mexikóban és Kínában is. Több koreográfia és műsor zenei összeállítása (Magyar Rapszódia - 2001; Kalotaszeg - 2002; Szatmár - 2003; Csárdás! A Kelet Tangója - 2005; Monarchia - 2007; Mezőség - 2008, A Tenkes kapitánya - 2009; Táncoló tavasz - 2012) az ő nevéhez fűződik.
A Budapest Táncegyüttes zenészeiből alakult Gázsa zenekarral is több CD-t készítettek, emellett színpadi művek és filmek kísérőzenéjében is közreműködtek. A „Budapesttől Kommandóig" és az „Örkőiek Budapesten" című albumok mellett a 2004-es amerikai turnéjuk során Washingtonban a Voice of America Auditoriumban megtartott nagysikerű koncertjük hanganyagát is megjelentették.

 
Szakmai tevékenység, főbb publikációk:

1986 óta rendszeresen végez népzenei gyűjtéseket, legtöbbet Erdélyben és Szabolcs-Szatmárban járt.
1997-2001: között a Fonó Budai Zeneházban az „Utolsó Óra" népzenei gyűjtőprogram állandó munkatársa, ahol nem csupán gyűjtött, hanem a kb. 1200 CD-nyi rögzített anyag teljes rendszerezését, katalogizálását és utólagos jegyzőkönyvezését is ő végezte. A gyűjtésekből megjelent Új Pátria kiadványok egyik sorozatszerkesztője.Tucatnyi népzenei CD zenei rendezője.
Rendszeresen ír cikkeket a Folkmagazin című lapban és a Bartók Rádióban állandó népzenei műsora van a „Népzene itthonról" címmel.
1998 óta az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, valamint az évente megjelenő Táncház-Népzene CD-sorozat zenei rendezője.

 
Megjelent népzenei kiadványok:
1991: Bonchidai népzene,
1992: Vajdaszentiványi népzene,
1993: Kalotaszegi legényesek,
2004: Magyar Népzenei Dallamgyűjtemény – brácsamelléklet 2004

2013: Magyarpalatkai népzene
2014: Széki lakodalom

Rendszeresen tart előadásokat a Hagyományok Háza által szervezett továbbképző tanfolyamokon. Több kötetet lektorált, a Művelődési Minisztérium felkérésére megírta a középfokú népi brácsa tantervet, és tagja az Oktatási Hivatal érettségi tételkészítő vizsgabizottságának. Tagja a Népművészet Ifjú Mestere, valamint a Népművészet Mestere állami kitüntetéseket odaítélő kuratóriumnak.
Emellett országos népzenei- és néptánc versenyek rendszeres zsűritagja.

Díjak, kitüntetések:
2000: Tükrös Zenekarral megjelent „Szatmári népzene az 1900-as évekből" című lemeze a Magyar Művészeti Akadémia arany oklevelét kapta
2001: Népművészet Ifjú Mestere
2010: Fonogram díj a Tükrös zenekarral
2012: Magyar Ezüst Érdemkereszt

Elérhetőség: arendasp[kukac]freemail.hu