Balázs János

Balázs János

Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszéke, Rendkívüli Tehetségek Képzője

Zongora főtárgy

Született: 1988. szeptember 19., Budapest

Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: egyetemi docens

Tanulmányok:
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Oktatói tevékenység:
2019- : Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Snétberger Központ
Mesterkurzusok a McGill Universityn, Kanadában, a Shenyang Conservatory of Music-ban és a Hanoi Conservatory of Music-ban

Fontosabb koncertek:
Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin, Várdai István, Charles-Olivieri Munroe, Pinchas Steinberg, Stéphane Denéve, Jukka Iisakkila, Ksenia Zharko, Roger Bausier, David Mathues, vagy Gwendolyn Masin.
A 2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star „Évad művésze” díjat, ezáltal az ECHO (European Concert Hall Organisation – Európai Koncerttermek Szervezete) hálózat szervezésében Európa legjelentősebb koncerttermeiben adott hangversenyt, mint pl.: Concertgebouw (Amsterdam), Cité de la Musique (Paris), Palau de Musica (Barcelona), Barbican Centre (London), Wiener Konzerthaus (Bécs) Cologne Philharmonie (Köln).
Azóta a világ számos hangversenytermében aratott hangos sikert, mint pl.: Teatro Colón (Bogota), Bozar (Brüsszel), Csajkovszkij Konzervatórium (Moszkva), Royal Conservatory (Toronto), „Cziffra-kápolna”, Senlis.
Vendégszerepelt Amerika és Ázsia ismertebb koncerttermeiben.
Fellépett a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Dortmundi Filharmonikusokkal, az Aspeni Filharmonikus Zenekarral, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az Óbudai Danubia Zenekarral, a Moscow Women Symphony Orchestrával a Budafoki Dohnányi Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával.
Önálló bérletei: „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, „ZongOpera”

Egyéb tevékenység:

A Virtuózok című tehetségkutató műsor és a 2018-as francia Cziffra verseny zsűritagja.
2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket.

Díjak, kitüntetések:
2019: Kossuth-díj
2015: Liszt Ferenc-díj
2018: Érdemes Művész
2016: Prima Díj
2019: Young Steinway Artist
2015: Gramofon Díj
2017: Magyar Művészeti Akadémi –Zeneművészeti Díj
2011: Junior Prima Díj
2011. Lengyel állami kitüntetés
Hat nemzetközi zongoraverseny – az ausztriai és a franciaországi Cziffra György Nemzetközi Zongoraverseny, az Aspen Concerto Competition, az International Nishinihon Music Competition, a Pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny és a Országos Nyíregyházi Zongoraverseny – győztese.

Tagságok:
A Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja
A Pécsi Liszt Társaság Örökös tagja

 

Honlap: www.balazsjanos.com