Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György
Balázs János

Balázs János

Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszéke, Rendkívüli Tehetségek Képzője

Zongora főtárgy

Született: 1988. 09. 19., Budapest

Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: egyetemi docens

Tanulmányok:
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Oktatói tevékenység:
2019- : Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Snétberger Központ
Mesterkurzusok a McGill Universityn, Kanadában, a Shenyang Conservatory of Music-ban és a Hanoi Conservatory of Music-ban

Fontosabb koncertek:
Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin, Várdai István, Charles-Olivieri Munroe, Pinchas Steinberg, Stéphane Denéve, Jukka Iisakkila, Ksenia Zharko, Roger Bausier, David Mathues, vagy Gwendolyn Masin.
A 2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star „Évad művésze” díjat, ezáltal az ECHO (European Concert Hall Organisation – Európai Koncerttermek Szervezete) hálózat szervezésében Európa legjelentősebb koncerttermeiben adott hangversenyt, mint pl.: Concertgebouw (Amsterdam), Cité de la Musique (Paris), Palau de Musica (Barcelona), Barbican Centre (London), Wiener Konzerthaus (Bécs) Cologne Philharmonie (Köln).
Azóta a világ számos hangversenytermében aratott hangos sikert, mint pl.: Teatro Colón (Bogota), Bozar (Brüsszel), Csajkovszkij Konzervatórium (Moszkva), Royal Conservatory (Toronto), „Cziffra-kápolna”, Senlis.
Vendégszerepelt Amerika és Ázsia ismertebb koncerttermeiben.
Fellépett a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Dortmundi Filharmonikusokkal, az Aspeni Filharmonikus Zenekarral, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az Óbudai Danubia Zenekarral, a Moscow Women Symphony Orchestrával a Budafoki Dohnányi Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával.
Önálló bérletei: „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, „ZongOpera”

Egyéb tevékenység:

A Virtuózok című tehetségkutató műsor és a 2018-as francia Cziffra verseny zsűritagja.
2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket.

Díjak, kitüntetések:
2019: Kossuth-díj
2015: Liszt Ferenc-díj
2018: Érdemes Művész
2016: Prima Díj
2019: Young Steinway Artist
2015: Gramofon Díj
2017: Magyar Művészeti Akadémi –Zeneművészeti Díj
2011: Junior Prima Díj
2011. Lengyel állami kitüntetés
Hat nemzetközi zongoraverseny – az ausztriai és a franciaországi Cziffra György Nemzetközi Zongoraverseny, az Aspen Concerto Competition, az International Nishinihon Music Competition, a Pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny és a Országos Nyíregyházi Zongoraverseny – győztese.

Tagságok:
A Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja
A Pécsi Liszt Társaság Örökös tagja

 

Honlap: www.balazsjanos.com