Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Banda Ádám Fotó: Zeneakadémia / Schiller Kata

Banda Ádám

Vonós Tanszék

Hegedű főtárgy

 
Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: egyetemi adjunktus
 
1986-ban született Balassagyarmaton, nyolcéves korától hegedül. Később felvételt a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségeinek osztályába, ahol Perényi Eszter növendéke lett.
 
1998 és 2003 között Magyarországon három országos versenyen nyert első díjat, 2001-ben pedig Halász Ferenc-díjat kapott, 2003-ban a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen első helyezést ért el. 2004-ben Pro Európa-díjjal tüntették ki, 2005-ben Dubaiban a Nemzetközi Hegedűversenyen kiemelt első díjas lett. 2006-ban második díjat kapott a moszkvai Yampolsky Nemzetközi Hegedűversenyen, ugyanitt elnyerte a zsűri különdíját. 2007 szeptemberében a budapesti Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny első díját nyerte el és neki ítélték a Hubay-különdíjat is.
 
Koncertezett  többek között Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, az Arab Emirátusokban, Oroszországban, Kínában és Európa számos országában.