Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György
Dr. Eötvös József

Dr. Eötvös József

Vonós Tanszék

Gitár főtárgy, szakmódszertan, didaktika

 
Született: 1962, Pécs
 
Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: tanszékvezető, egyetemi tanár
 
Tanulmányok:
A weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Roland Zimmer növendékeként végzett, ugyanott Franz Justtól zeneszerzést tanult.
 
Oktatói tevékenység:
1987-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem pécsi tagozatán és a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában ő alapította a gitár tanszakot.
1992-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a tanára.
2002-től a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a gitár tanszak zeneakadémiai, egyetemi szintű megalapítója Magyarországon.
 
Vendégtanári állások, mesterkurzusok:
Magas fokú zenepedagógiai tevékenységet fejt ki mesterkurzusain, amelyek nemegyszer a barokk illetve a kamarazenére koncentrálnak.
 
Fontosabb koncertek:
1985 és 1988 között több nemzetközi verseny győzteseként hívta fel magára a figyelmet. Rendszeresen koncertezik a világ számos országában, játszott már többek között Ausztriában, Csehországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Romániában, Svájcban, Svédországban, Szlovákiában, Lichtensteinben, Japánban, Singapore-ban - úgy szólókoncertekre, mint zenekari versenyművek előadására kap meghívásokat.
 
Koncertjein saját művei, és átiratai mellett fontos helyet kap a XX. századi és kortárs magyar zene népszerűsítése. (Többek között Kováts Barna, Farkas Ferenc, Hollós Máté, Madarász Iván művei.) Átiratai olyan zenei különlegességek, amelyeket a világon csak egyedül ő játszik ezen a hangszeren. Hazájában és külföldön egyaránt készített rádió- és tévéfelvételeket.
 
Felvételek:
1997-ben szerzői kiadásban megjelent első CD-je, melyen - saját átiratában, és a világon először szólógitáron - Bach teljes Goldberg variációit játssza. Ez a CD-je 1998-ban, Japánban az év legjobb klasszikus zenei CD-je címet kapta (Record Gejitsu). A szólógitár-átiratot a világ klasszikus gitárosai az évszázad átiratának tartják.
1999-ben felvett és kiadott CD felvételén Chopin műveiből készült saját átiratait játssza, köztük olyan ritkán játszott műveket, mint a Fuga, vagy a Contradanse.
2000 júliusában jelent meg 3.CD felvétele, melyen Bach lantműveit játssza saját átiratában.
2001-ben Chopin műveiből készült saját átiratai 2. részét, 2002 elején pedig Brahms Magyar Táncait vette fel (saját átirat).
2003 januárjában jelent meg Bach: A fúga művészete c. művének saját átiratban megjelenő CD-felvétele, amely megjelenése után a külföldi kritikusok legnagyobb elismeréseit kapta.
Bach lantművein kívül valamennyi hangfelvétele világpremier ezen a hangszeren.
 
 
Főbb publikációk:
 
Könyvek:
2006-ban a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem gondozásában jelent meg „Gondolatok J. S. Bach zenéjéről, és lantműveinek előadásáról" című könyve
 
Kották:
Kompozíciói (Willow-Variations, Fünf Aphorismen, Flaumfedern) valamint Chopin műveiből Brahms Magyar Táncaiból, illetve Bach Lantműveiből és Goldberg-variációjából készített átirata kottában is megjelentek (Lengyelország, Németország, USA, Japán).
 
Tagságok:
Nemzetközi gitárversenyek zsűrijének visszatérő tagja, az Esztergomi Nemzetközi Gitárfesztivál és a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője
 
Díjak, kitüntetések:
2002: a kortárs magyar művek bemutatásáért, népszerűsítéséért Artisjus díjat kapott.
2004: Liszt-díj
 
Saját honlap: www.eotvos.net