Gráf Zsuzsanna

Gráf Zsuzsanna

Rendkívüli Tehetségek Képzője

Szolfézs

Született: 1959, Kőszeg

Egyetemi beosztás: szolfézs-zeneelmélet – Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet, Budapest, vendégprofesszor – IUNA Music University, Buenos Aires

Tanulmányok:

1983: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – diploma: középiskolai énektanár, karvezető, zongoratanár

Oktatói tevékenység:

1988-: Városmajori Gimnázium zenei tagozatának vezetője, Angelica Leánykar alapítója, karnagya

2010-: Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet, Budapest, szolfézs-zeneelmélet

Vendégtanári állás, mesterkurzusok:

IUNA Music University, Buenos Aires

Az Europa Cantat Festival Atelier vezetőjeként, és nemzetközi versenyek zsűri tagjaként is keresett szakember. Gyakran vezet karnagyi kurzusokat hazánkban és külföldön egyaránt. 2004 nyarán számos bemutató órát és kóruspróbát tartott Japánban, terjesztve ezzel a Kodály-módszer szellemiségét.

Karvezetői tevékenység, fontosabb koncertek:

1988-: Angelica Leánykar karnagya

Dolgozott a Honvéd Férfikar karnagyaként is

Az Ancelica Leánykar létrejötte óta a magyar zenei élet egyik kiválósága, és a nemzetközi kórusvilágnak is elismert szereplője lett. Számos európai országban felléptek már, és nagy sikerrel vendégszerepeltek Amerikában, valamint Japánban is. Gráf Zsuzsanna kórusával fontos versenyeken, fesztiválokon nyert első díjakat, őt magát pedig karnagyi különdíjban részesítették. A kórus nemzetközi versenyeken nyert első díjat Debrecenben, Arezzóban. Rómában, Neerpeltben, Tolosában, Corkban, illetve a 10. Kórusolimpián Athénban. Turnéztak Észak- és Dél-Amerikában, Japánban és Európa több országában. Felléptek a párizsi Notre Dame-ban, a római Szent Péter-bazilikában és az Európai Parlamentben is. Rendszeres fellépői a Budapesti tavaszi Fesztiválnak.

Olyan muzsikusokkal léptek fel, mint Vigh Andrea, Bogányi Gergely, a Magyar Rádió Zenekara, Fesztiválzenekar, Dognányi zenekar, Danubia Zenekar vagy a Honvéd Kórus. Eddigi működésük alatt hét lemezen szerepelnek.

Díjak, kitüntetések:

2000, 2004, 2010: Artisjus-díj

2007: Liszt Ferenc-díj

2013: Bartók–Pásztory-díj

2014: Prima Primissima díj

Elérhetőség: grafzs[kukac]angelica.hu