Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Gulyás Dénes

Gulyás Dénes

Ének Tanszék

Dalirodalom

 
Született: 1954, Budapest
 
Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: egyetemi adjunktus
 
Tanulmányok:
1973-1978: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, operaénekesi és művésztanári diploma – tanárai: Kutrucz Éva, Dr. Sipos Jenő
 
Mesterkurzusok:
Lore Fischer, Weimar
Carelli Gábor, New York
 
Oktatói tevékenység:
1995 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója
Hatodik éve - mint az első Pavarotti verseny győztese - vezető tanára a Bajai Luciano Pavarotti Emlékkurzusnak.
 
Szakmai tevékenység:
1990-ig a Magyar Állami Operaház tagja
1990-1992: a Szegedi Nemzeti Színház tagja
1992-1993: A Győri Nemzeti Színház operatagozatának vezetője
1992-től: a Nemzeti Színház zenei tanácsadója
2011-től: a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója
 
Fontosabb szerepek, koncertek:
Európa vezető színházaiban énekelt, így a Milánói Scalában, a Royal Opera House Covent Gardenben, valamint a hamburgi, müncheni, bonni, frankfurti, párizsi wiesbadeni, marseilles-i, firenzei, genovai, barcelonai operákban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a bécsi Musikvereinsaalban, a Párizsi Rádióban, Montevideo, Osaka, Tokió, Nagoya, Yokohama, Madrid koncerttermeiben, valamint a new york-i Aweri Fisher, és a Carnegie Hall-ban, Philadelphiában, Dallasban, Houstonban, San Diegoban, San Franciscoban, Miamiban, Washington DC-ben, Montreálban. 1984-ben 4 éven keresztül a New Yorki Metropolitan Operában szerepelt a Bohémélet, Rigoletto, Romeo és Julia, Hovanscsina, a Rózsalovag, és a Manon című operákban. Ez utóbbi szerepet ő énekelte először a Metropolitan új épületében.
 
Olyan karmesterekkel dolgozhatott együtt, mint Igor Markevich, Doráti Antal, Yehudi Menuhin, Bernard Haitink, Giuseppe Patane, James Levine, Lamberto Gardelli, Claudio Abbado, Silvio Varviso. 1989-ben operarendezőként is megismerhették a zeneszeretők. Gounod: Romeo és Julia című darabját vitte színre a Magyar Állami Operaházban, és még ugyanebben az évben megrendezte Leoncavallo Bajazzok című operáját is. Az 1989-90-es évadban az általa rendezett Romeo és Julia előadást meghívta a Valenciai Operaház.
 
A 90-es években nem csak opera-, hanem dalénekléssel is foglalkozott, összesen több mint kétszáz koncertet adott Magyarországon Nagy Britanniában és Franciaországban. Operarendezőként számos produkciót mondhat magáénak, pl. Varázsfuvola, Sevillai borbély, Don Giovanni, stb. A Győri Nemzeti Színházban rendezte meg Puccini Gianni Schicchi és Köpeny című operáit. A budapesti Nemzeti Színházban írta át és rendezte meg Kacsoh Pongrác János vitéz című darabját. A Nemzeti Színházhoz tartozó Refektóriumban kamarakoncert-sorozatot indított útjára, amelyeken nem csak szervezőként, hanem előadóművészként is részt vállalt.
 
 
Tagságok:
2006-2014: egyéni országgyűlési képviselő (Fidesz Magyar Polgári Szövetség), a Parlament Kulturális és Sajtóbizottságának tagja, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, kulturális és oktatási albizottságának elnöke.
 
Díjak, kitüntetések:
1979: "Giovani Cantanti Lirici" Verseny, Párma: II. díj
1982: I. Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekverseny, Philadelphia: I. díj
2014: Magyar Örökség díj
 
Liszt Ferenc-díj
Érdemes Művész kitüntetés
Kiváló Művész kitüntetés
Magyar Köztársaság Elnökének Érdemrendje
Magyar Művészetért Díj
számtalan nívódíj