Horváth Gábor

Horváth Gábor

Karmester és Karvezető Tanszék

A karvezetés tanításának módszertana, Karmesteri gyakorlat, Vezényléstechnika és kórusvezénylés főtárgy

Született: 1975, Budapest
 
Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: egyetemi docens
 
Tanulmányok:
1998: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Középiskolai Énektanár és Karvezető szak,  tanárai: Maklári József, Hartyányi Judit
2002: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Karmester szak - kitüntetéses minősítésű diploma, tanárai: Lukács Ervin, Gál Tamás
 
Vendégtanári állások, mesterkurzusok:
Jurij Szimonov és Rudolf Barshai mesterkurzusai
 
Oktatói tevékenység:
1998–2002: Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban - ének-zene oktatás
2000 óta: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója - karvezetés
2002 óta: Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola -  karvezetés, kamarazene, szimfonikus zenekar
 
Fontosabb koncertek, zenekari tagság:
Magyar Rádió Gyermekkórusa
Magyar Operaház Gyermekkórusa
1989–2004: Szent István Király Szimfonikus Zenekarában hegedül
1993–2001: Szent István Király Zeneiskola Tücsökzenekarának vezetője
2001 óta a Szent István Király Zeneiskola Szimfonikus Zenekarának vezetője
2010 óta a Gödöllői Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere
A Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar másodkarmestere
Meghívást kapott a Szombathelyi, a Győri, a Szegedi, a Szatmárnémeti, a Nagyszebeni, a Nagyváradi, a Miskolci, az Egri, a Gödöllői, a Danubia és a Kassai Szimfonikus Zenekartól, a Zlíni Bohuslav Martinu Filharmonikusoktól, a Magyar Rádió és a MÁV Szimfonikus Zenekarától, a Duna Szimfonikus Zenekartól, a Solti Kamarazenekartól, a Liszt Ferenc Kamarazenekartól, a Magyar Virtuózok Kamarazenekartól, a Budapesti Vonósoktól, a Székelyföldi Filharmonikusoktól, a Csíki Kamarazenekartól, a Marosvásárhelyi és a Kolozsvári Filharmonikusoktól, valamint a Szent István Király Szimfonikus Zenekartól, akikkel különböző rendszerességgel koncertezik.
2002 nyarán karmestere volt a Gödöllői Művelődési Házban előadott Don Giovanni produkciónak. 2004-ben a Magyar Állami Operaház Jurij Szimonov kérésére zenei asszisztensként alkalmazta Wagner: Lohengrin című operájában.
Minden év nyarán zenei tábort vezet Tihanyban. 2008 tavaszától minden évben egy operaprodukciót vezényel a Zuglói Szent István Zeneházban (Don Giovanni, A sevillai borbély, Don Pasquale, Szerelmi bájital, Szöktetés a szerájból, Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló, Donizetti: A csengő, Viva la mamma!, Ránki: Pomádé király új ruhája). 2012 decemberében a megbetegedett Kocsis Zoltán helyett vezényelte a budapesti Művészetek Palotájában Beethoven IX. szimfóniáját. Karvezetés-kurzust tartott már erasmusos diákoknak Svédországban Uppsalában, Csíkszeredán, illetve vendégtanár volt Meskó Ilona karmesterkurzusán.
A Müpában szcenírozott formában dirigálta Bizet Carmenjét, valamint Puccini Pillangókisasszonyát. A Szent István Filharmonikusok Pastorale-operaprodukcióinak állandó karmestere, mely előadásokat az M5 televíziós csatorna rendszeresen felveszi és sugározza.
 
Tagságok:
2012 októberétől a KÓTA Zenekari Bizottságának elnöke
2014-től a Magyar Regionális Szimfonikus Zenekarok Szövetségének titkára
 
Díjak, kitüntetések:
2000: Donáth Ede Ösztöndíj
A Magyar Televízió által megrendezett X. Nemzetközi Ferencsik János Karmesterversenyen második helyezést és a közönség különdíját nyerte el.
2017: Év Embere, Zugló
2018 Gödöllő Kultúrájáért-díj