A két magyar nem csak játszotta a zenét, ők maguk voltak a zene – minden idegszálukban – egészen az ujjuk hegyéig.

Adelheid von Schorn Reményiről és Lisztről
Jandó Jenő

Jandó Jenő

Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszéke

Zongora főtárgy

Született: Pécs, 1952. február 1.

Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: egyetemi tanár

Tanulmányok:
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Nemes Katalin, majd Kadosa Pál tanítványa
 
Oktatói tevékenység:
1974 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára
 
Fontosabb koncertek, felvételek:
1973-ban megnyerte a Magyar Rádió Zongoraversenyét, amelyet több külföldi versenygyőzelem követett, többek közt a milánói Dino Ciani, a versailles-i Cziffra György és a sydney-i Nemzetközi Zongoraverseny.
 
A magyar zenei élet egyik legaktívabb résztvevője, visszatérő vendége Európa, Amerika és Japán nagy koncertsorozatainak is. Olyan karmesterekkel dolgozott, mint Ferencsik János, Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Lamberto Gardelli, Ligeti András, Giuseppe Patané, Peskó Zoltán, Jurij Szimonov és Antoni Wit. A Hungaroton és Laserlight lemezcégek részére készített felvételek után évek óta a Naxos cég szólistája, többszáz felvételével alighanem a magyar lemezpiac legfoglalkoztatottabb zongoristája.
 
Jandó Jenő azon kevesek egyike, akinek koncertjeit és lemezfelvételeit egyaránt dicsérik, amiért hűségesen valósítja meg a zeneszerző szándékát. Világhírnévre tett szert, mint a standard klasszikus zeneirodalom egyik legkiválóbb előadója (Beethoven, Mozart és Schubert összes zongoraszonátája, Mozart 27 zongoraversenye van repertoárján). Ugyanakkor Liszt és Bartók műveinek avatott tolmácsolójaként is elismert. Liszt műveiből lemezre játszott egy válogatást a zeneszerző saját hangszerén. 1992-ben a Liszt Társaság Nagydíjával jutalmazták a Hungaroton lemeztársasággal készített felvételéért, amelyen Liszt posztumusz zongoraversenyét játssza. Jandó Jenő mindig is rendkívüli érdeklődést mutatott a kamarazene iránt, s annak előadását igen fontosnak tartja.
 
 
Díjak, kitüntetések:
1980: Liszt Ferenc-díj
1987: Érdemes Művész
1995: Bartók-Pásztory díj
1997: Kossuth díj
2004: Magyar Klasszikus Zenei Díj
2006: Bartók Béla-emlékdíj
2014: Prima-díj