Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium

A Bartók Konzervatórium Magyarország legrégebbi középfokú zeneoktatási intézménye. Jogelődje, a Nemzeti Zenede 1840-ben alakult meg a Pest-Budai Hangász Egylet Énekesiskolájaként. Az alapításhoz szükséges összeg előteremtésében vezető szerepet játszott Liszt, aki két nagysikerű hangversenyt adott az egylet javára. A Zeneakadémia 1875-ös megalakulásáig a Zenede a magyar zeneoktatás legrangosabb helyszínének számított. 1948-tól Állami Konzervatórium néven működött tovább az iskola, amely 1966-ban vette fel Bartók Béla nevét, 1973-tól pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola gyakorlóiskolájaként működik. 2008-tól a „konzi" részeként működik tovább az Erkel Ferenc Alapfokú Jazz-zeneművészeti Intézmény és Jazz-zeneművészeti Szakközépiskola. A „Bartók konziban" jelenleg több mint 300 hallgató tanul 23 tanszakon.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tulajdonában álló, milliárdos értéket képviselő hangszerpark megőrzésének, illetve bővítésének gondolata hívta életre 1991-ben a Hangszerészképző Szakközépiskolát, mely 2014 szeptemberében olvadt az intézménybe, melynek neve ekkor Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Szakközépiskolára módosult. Egy-egy, akár tízmilliós értékű hangszer karbantartása, javítása, esetenként felújítása igen precíz, pontos, felelősségteljes, már-már művészi munkát igényel. A képzések keretében érettségivel rendelkező fiatalok, maximum 50 fő hároméves, nappali tagozatos OKJ-s szakképzése folyik.

További információ az intézmény honlapján, a www.konzi.hu oldalon, a Hangszerészképző képzéseiről pedig a www.konzi.hu/hangszereszkepzo oldalon található.