Dr. Eötvös József

Dr. Eötvös József

Vonós Tanszék

Gitár continuo-játék, Gitár főtárgy, Tanítási gyakorlat

 
Született: 1962, Pécs
 
Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: egyetemi tanár
 
Tanulmányok:
A weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Roland Zimmer növendékeként végzett, ugyanott Franz Justtól zeneszerzést tanult.
 
Oktatói tevékenység:
1987-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem pécsi tagozatán és a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában ő alapította a gitár tanszakot.
1992-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a tanára.
2002-től a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a gitár tanszak zeneakadémiai, egyetemi szintű megalapítója Magyarországon.
 
Vendégtanári állások, mesterkurzusok:
Magas fokú zenepedagógiai tevékenységet fejt ki mesterkurzusain, amelyek nemegyszer a barokk illetve a kamarazenére koncentrálnak.
 
Fontosabb koncertek:
1985 és 1988 között több nemzetközi verseny győzteseként hívta fel magára a figyelmet. Rendszeresen koncertezik a világ számos országában, játszott már többek között Ausztriában, Csehországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Romániában, Svájcban, Svédországban, Szlovákiában, Lichtensteinben, Japánban, Singapore-ban - úgy szólókoncertekre, mint zenekari versenyművek előadására kap meghívásokat.
 
Koncertjein saját művei, és átiratai mellett fontos helyet kap a XX. századi és kortárs magyar zene népszerűsítése. (Többek között Kováts Barna, Farkas Ferenc, Hollós Máté, Madarász Iván művei.) Átiratai olyan zenei különlegességek, amelyeket a világon csak egyedül ő játszik ezen a hangszeren. Hazájában és külföldön egyaránt készített rádió- és tévéfelvételeket.
 
Felvételek:
1997-ben szerzői kiadásban megjelent első CD-je, melyen - saját átiratában, és a világon először szólógitáron - Bach teljes Goldberg variációit játssza. Ez a CD-je 1998-ban, Japánban az év legjobb klasszikus zenei CD-je címet kapta (Record Gejitsu). A szólógitár-átiratot a világ klasszikus gitárosai az évszázad átiratának tartják.
1999-ben felvett és kiadott CD felvételén Chopin műveiből készült saját átiratait játssza, köztük olyan ritkán játszott műveket, mint a Fuga, vagy a Contradanse.
2000 júliusában jelent meg 3.CD felvétele, melyen Bach lantműveit játssza saját átiratában.
2001-ben Chopin műveiből készült saját átiratai 2. részét, 2002 elején pedig Brahms Magyar Táncait vette fel (saját átirat).
2003 januárjában jelent meg Bach: A fúga művészete c. művének saját átiratban megjelenő CD-felvétele, amely megjelenése után a külföldi kritikusok legnagyobb elismeréseit kapta.
Bach lantművein kívül valamennyi hangfelvétele világpremier ezen a hangszeren.
 
 
Főbb publikációk:
 
Könyvek:
2006-ban a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem gondozásában jelent meg „Gondolatok J. S. Bach zenéjéről, és lantműveinek előadásáról" című könyve
 
Kották:
Kompozíciói (Willow-Variations, Fünf Aphorismen, Flaumfedern) valamint Chopin műveiből Brahms Magyar Táncaiból, illetve Bach Lantműveiből és Goldberg-variációjából készített átirata kottában is megjelentek (Lengyelország, Németország, USA, Japán).
 
Tagságok:
Nemzetközi gitárversenyek zsűrijének visszatérő tagja, az Esztergomi Nemzetközi Gitárfesztivál és a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője
 
Díjak, kitüntetések:
2002: a kortárs magyar művek bemutatásáért, népszerűsítéséért Artisjus díjat kapott.
2004: Liszt-díj
 
Saját honlap: www.eotvos.net