Cigány dalok

2019. október 12. 19.00-21.00

Solti terem

Ének karnyújtásnyira

Cigány dalok A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Horti Lilla, Wiedemann Bernadett

Elmarad

Hollós Máté: Căra luma phírav (Járom a világot)
Brahms: Cigánydalok, op. 103
Dvořák: Cigánydalok, op. 55
Ravel: Tzigane

SZÜNET

Széchényi Imre: A három cigány
Brahms: Négy cigánydal, op. 112
Liszt: A három cigány
Dubrovay László: Cigánydalok (ősbemutató)
Orbán György: Czigánymadrigál (ősbemutató)

Horti Lilla, Wiedemann Bernadett (ének), Kokas Katalin (hegedű, brácsa), Virág Emese (zongora)

Cigányzene? Népzene vagy népies műzene? Mi az, amit a zenében jellegzetesen „cigány” jelzővel illetünk, illethetünk? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az invenciózus műsorú dalest, melyben éppúgy találunk 19. századi, verbunkos ihletésű műveket, mint a cigányság autentikus népzenéjéhez visszanyúló kortárs kompozíciókat. Liszt Ferenc annak idején megbotránkoztatta a magyar közönséget, amikor az általa magyar népzenének vélt verbunkos muzsikát a cigányzenével azonosította – e tudományos szempontból nem helytálló elméletet ma inkább a kulturális együttélés, a multikulturalitás egyik első zenei megnyilvánulásaként érdemes újragondolni, melynek műzenei lecsapódásai nemcsak Liszt, de számos kortársa (Brahms, Dvořák) munkásságában is fellelhetők. Különleges helyet foglal el közöttük Széchényi Imre, akinek Lenau-megzenésítése érdekes módon egészíti ki ugyanezen vers Liszt-féle verzióját. A körképet Ravel hegedűdarabja, a Tzigane, valamint Hollós Máté, Dubrovay László és Orbán György kortárs kompozíciói teszik teljessé.

Tájékoztatjuk tisztelt közönségünket, hogy a 2019. október 12-re a Zeneakadémia Solti termébe meghirdetett Cigány dalok c. koncert technikai okok miatt elmarad.

Az előadásra megvásárolt jegyek 2019 október 12-ig visszaválthatók a jegyvásárlás helyszínén.

Az Ének karnyújtásnyira 2018/19 bérlet tulajdonosai a Cigány dalok koncert helyett a Varázsfuvola 2019. december 14-i előadásán vehetnek részt bérletükkel. A cserejegyek a bérlet bemutatásával átvehetők a Zeneakadémia jegypénztárában nyitvatartási időben, legkésőbb a koncert előtt egy órával.

Szíves megértésüket köszönjük.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

2 500 Ft