Koncertekkel és konferenciával is tisztelegnek országszerte Járdányi Pál zeneszerző emléke előtt

2020. február 12.

Koncertekkel, konferenciával, tárlatokkal és kötetekkel emlékeznek az idén száz éve született Járdányi Pál zeneszerző-népzenekutatóra. A Járdányi100 rendezvénysorozat kezdeményezője Járdányi Zsófia hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és Járdányi Gergely nagybőgőművész, az egyetem habilitált doktora és korábbi oktatója.

Március 10-én a Solti teremben hangversennyel emlékezik egykori mesterére a Zeneakadémia, az esten főbb művei, többek közt a 2. vonósnégyes, a Hegedűduók és a Szerelmi dalok hangzanak el – erősítette meg Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a Járdányi100 elnevezésű programsorozatról minap tartott tájékoztatón. A hangversenyen, amelyre ingyenes belépők már igényelhetők, a Zeneakadémia hallgatói lépnek fel, keresztmetszetet nyújtva a zeneszerző-népzenekutató munkásságáról. A rektor szólt személyes tiszteletadásáról is: ő maga december 3-án a Pesti Vigadóban játssza a komponista Hárfaversenyét.

A Zenetudományi Intézet a Járdányi és kora című, többszerzős tanulmánykötettel, valamint december 2-án és 3-án zenetudományi konferenciával emlékezik a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas Járdányi Pál munkásságára, zenepedagógiájára, kutatásaira és korára – hangsúlyozta Richter Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének igazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének vezetője. Elhangzott, hogy a Dalos Anna muzikológus, tudományos főmunkatárs szerkesztésében várhatóan decemberben megjelenő, családi képekkel és dokumentumokkal színesített tanulmánykötet többek között Járdányi Pál zenekari műveit és népdalfeldolgozásait ismerteti, emellett bemutatja a korszakot és a kortársakat is.

A Zenetudományi Intézet Népzenekutató Csoportja a 100 éves jubileum alkalmából két projekttel tiszteleg Járdányi Pál tudományos életműve előtt. Az egyik fókuszában a népzenekutató Járdányi Kidéről készült, eddig ismeretlen dokumentumokat és jegyzeteket is bemutató falumonográfiája, a másikéban a népdalrendszerezése áll – közölte Szalay Olga népzenekutató.

Kecskeméten emléknappal, a budapesti Szent Imre Gimnáziumban kiállítással és hangversennyel, Miskolcon és Győrben a zeneszerző szimfonikus műveinek megszólaltatásával emlékeznek – ismertette a programokat Járdányi Zsófia Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanára, Járdányi Pál lánya. Járdányi Gergely Liszt Ferenc-díjas nagybőgőművész, a Vicenzai Konzervatórium tanára, a zeneszerző fia a jövőbeli tervekről elmondta: a XII. kerületben szeretnének emléktáblát elhelyezni édesapja egykori lakóházánál, kezdeményezték a posztumusz díszpolgári cím adományozását, de díj alapítása, utca elnevezése és a hagyaték kutathatóvá tétele is szerepel a tervek között.

Járdányi Pál (1920–1966) Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus, népzenekutató január 30-án lett volna 100 éves.