Meghosszabbodott az iskolásoknak szóló kulturális program jelentkezési határideje

2021. január 15.

Január 24-ig várja Pest megyei általános iskolás csoportok jelentkezését a Zeneakadémia arra az online vetélkedőből, helyszínbejárásokból és koncertekből álló programra, amelyet közösen rendez a Dohány utcai zsinagógával és Szentendre városával.

Az Európai Bizottság és az Európa Tanács az Európai Örökség címmel (EHL) rendelkezők együttműködésére hirdetett pályázatot, amelyen sikeresen szerepelt Fedezd fel az örökséged! elnevezésű programtervével a projektvezető Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két másik EHL-helyszínnel, a Dohány Zsinagóga Komplexummal és Szentendre városával összefogásban.

Az általános iskolák felső tagozatosainak szóló, három fordulóból álló csoportos vetélkedő hamarosan indul. A jelentkezési határidő meghosszabbodott, a Zeneakadémia január 24. 16 óráig várja 5-6 fős csapatok jelentkezését az ide kattintva elérhető űrlapon.

A program témája a 19. század, a nemzetállamok kialakulásának kora, a három helyszín története és jelentősége az adott történelmi időszakban. A diákcsoportok háromnapos programon vesznek részt, amelyen lehetőségük nyílik felfedezni a Zeneakadémia főépületét, a Liszt Ferenc Emlékmúzeumot, a Dohány utcai Zsinagógát, valamint Szentendre városának legkiemelkedőbb pontjait, külön e célra fejlesztett telefonos alkalmazás segítségével. A gyermekek részt vehetnek a három helyszínen tartott koncerteken, amelyek műsorán a legfontosabb európai zeneszerzők darabjai szerepelnek.

Az uniós kezdeményezés célja, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését is Európa kulturális öröksége iránt, és erősítsék a közös európai térhez tartozás érzését. További cél az európai örökséggel foglalkozó közösségek népszerűsítése, elősegítve az együttműködéseket, a nemzeti és regionális sokszínűség ápolását és a kultúrák közötti párbeszédet.