Megkerülhetetlen jelentőségű és hatású a Reconnections projekt

2023. március 17.

Az immár hagyományos kamarazenei workshopot tizedik alkalommal rendezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jerusalem Academy of Music and Dance, ezúttal az izraeli intézményben.

A Reconnections minden évben megvalósul a két intézmény diákjainak és tanárainak részvételével, az egyik esztendőben Budapesten, a másikban pedig Jeruzsálemben. A 2013-ban kezdődött együttműködés a két egyetem egyik legfontosabb nemzetközi rendezvénysorozatává vált. Célja a két ország, a két kultúra találkozási pontjainak és különbségeinek bemutatása, a kamarazenei műhelymunka elmélyítése és az ehhez kapcsolódó koncertek közös megvalósítása, továbbá közös múltunk felelevenítése olyan zeneszerzők és zenészek közreműködése mellett, akikre mindkét nemzet meghatározó művészként tekint.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a jubileum alkalmából úgy fogalmaz: a Reconnections a két intézmény életének részévé vált. Szakmailag kihívás, hogy diákok és tanárok először találkoznak az egyhetes workshopok alkalmával, valamint formálnak kamaracsoportokat, ám egyúttal felemelő is, hogy együtt dolgozhatnak és léphetnek fel koncerteken. „Míg a magyar és zsidó kultúra közötti kapcsolat egyértelmű, zenei gyökereink összefonódnak, világos, hogy a diákok más-más kulturális és zenei háttérrel érkeznek, de épp ettől izgalmas ez a projekt” – teszi hozzá.

Az idei fordulót február 20. és 25. között Izraelben rendezték meg, a Zeneakadémia négy növendéke (a Doktori Iskolából Kökény Eszter, Szabady Ildikó, Várallyay Kinga és Egyed Hunor), valamint két oktatója (Betterman Jákob fagottművész és Varga Oszkár hegedűművész) vett részt a műhelymunkában. A tanárok nemcsak instruálták a diákokat, hanem a művek eljátszásában is közreműködtek.

A frissen alakult kamarazenei formációk a hét első felét intenzív próbákkal töltötték, hogy a programot záró koncerteken, 3 különböző helyszínen bemutathassák a darabokat.

A közös munka eredményét először február 23-án a jeruzsálemi zeneakadémia Navon termében mutatták be, ahol a helyi diákok és tanárok alkották a közönséget.

Ezután, február 24-én a résztvevők Ein Karem településen, az Eden Tamir Music Centerben adtak koncertet, amely Jeruzsálemhez hasonlóan több száz éves szent helyeiről híres.

A zárókoncert Tel-Aviv déli részén volt, a város új kulturális negyedében, a Felicja Blumental Music Association adott otthont a programnak, a Studio Annette előadóteremben.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

„A Reconnections rendkívül közel áll a szívemhez. Először 2013-ban voltam ott még az első projekt diákjaként, és olyan barátságokat kötöttem jeruzsálemi diáktársaimmal, amiket a mai napig ápolok. Különösen megható számomra, hogy a projekt tizedik évfordulóján mehettem vissza, most már a Zeneakadémia oktatójaként” – mondta az idei eseményről Varga Oszkár. Beszámolója szerint a projekt nagyszerűen sikerült, sokat tanultak a próbák alatt és után is. A jeruzsálemi akadémia tanáraival és diákjaival nagyszerű baráti kapcsolatot alakítottak ki, valamint Jeruzsálem maga is mély benyomást tett a résztvevőkre.