Reconnections

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete 2013-ban kezdeményezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jerusalem Academy of Music and Dance együttműködését. Ennek jegyében azóta minden évben egy közös workshopot rendezünk a két intézmény diákjainak és tanárainak részvételével Reconnections címmel Jeruzsálemben, ill. Budapesten.

A program a két egyetem egyik legfontosabb diplomáciai rendezvénysorozatává vált Izraelben és Magyarországon egyaránt.

A program művészeti vezetői a kamarazenei műhelymunka elmélyítését és az ehhez kapcsolódó koncertek közös megvalósítását tűzték ki célul. A projekt egyik fontos kihívása, hogy a résztvevő diákok és a betanító tanárok először csak a workshop kezdetén találkoznak, így a két akadémia hallgatóiból álló vegyes kamarazenei formációknak viszonylag rövid idejük van a darabok elsajátítására mielőtt a műveket több helyszínen, közönség előtt, magas színvonalon eljátsszák.

Célunk az eseménysorozattal a két ország és a két kultúra találkozási pontjainak és különbségeinek bemutatása, továbbá közös múltunk felelevenítése olyan zeneszerzők és zenészek közreműködése mellett, akikre mindkét nemzet meghatározó művészként tekint.

Míg az együttműködés központi jellege változatlan, a résztvevő tanárok minden fordulóban igyekeznek egy újabb területtel gazdagítani a workshop műfaji repertoárját. Míg 2013-ban elindult első forduló vezérmotívumát a vonós kamarazene jelentette, addig a 2015-ös második forduló központi eleme már a fúvós kamarazene volt. Ezzel párhuzamosan a workshop zenei programját is igyekszünk minden évben úgy megalkotni, hogy abban a klasszikus kamarazenei gyöngyszemek mellett a kortárs izraeli és magyar zeneszerző iskola is képviselhesse magát.

A résztvevőknek emellett lehetősége nyílik a fogadó város kulturális örökségeinek megismerésére is, tovább gazdagítva az eseménysorozatot.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

A projekt támogatói: Zeneakadémia Baráti Köre, NKA, Weiner Alapítvány, Izrael Magyarországi Nagykövetsége