Pajtás Bach-Kurtág napok

2010. július 21.

Vértesacsa, Vörösmarty u. 48. (a református templom mellett)

Pajtás Bach-Kurtág-napok - Csalog Gábor és együttesének koncertjei a vértesacsai Pajtában



2010. augusztus 1., vasárnap, 17:00
Bach-hangverseny a Pajtában
Triószonáták - válogatás zongora 3 kezesre

Közreműködik:
Csalog Gábor
Kemenes András
Fejérvári Zoltán
Németh András
Palojtay János

A belépés ingyenes
A hangverseny után, kb. 17:30-kor rövid fogadás a pajta kertjében



Csalog Gábor és Kemenes András a Zeneakadémia tanárai. Sok éve működnek együtt négykezes hangversenyeken. Ez a mostani műsor egy különös attrakció növendékeikkel karöltve Bach eredetileg más hangszerre írt műveinek részleteiből. Életteli és életvidám, néha melankolikus zene. Különössé az teszi a produkciót, hogy mindig 3 ember ül a zongoránál, váltott szereposztásban - de mindenki csak egyik kezét használja a háromszólamú mű eljátszásához.

Kemenes András a magyar zongoristák közül Bach műveinek egyik legizgalmasabb tolmácsolója. Csalog Gábor éppen tavaly játszotta számos helyen Bach sok-sok prelúdiumát és fúgáját. Fejérvári, Németh és Palojtay a már diplomázott vagy éppen most diplomázó zongoristák közül - tanáraik szerint - a legreménytelibb és legegyénibb zenészek.

 

 

Augusztus 8., vasárnap, 12:30
Csalog Gábor és együttesének koncertje

Kurtág: Jelek, játékok, üzenetek
Bach: Fúgák, tánctételek, korálelőjátékok

A belépés ingyenes
A hangverseny után, kb. 14:00-kor rövid fogadás a pajta kertjében



Vértesacsa, Vörösmarty u. 48. (a református templom mellett). Budapestről autóval (45 perc): 1-es út, Bicske után Székesfehérvár felé a 811-es úton. Vonattal: Bicskéig a Déli pályaudvarról (10:21) vagy a Keleti pályaudvarról (10:40). A bicskei vasútállomástól 11.35-kor (félórás buszút) Vértesacsa első buszmegállójáig. Visszaút: a koncert utáni első busz Vértesacsáról 14:42.

 

 

A pajta története

Hosszú ideje dolgozunk Kurtág György művein volt és jelenlegi zeneakadémiai növendékeimmel. Alakuló, lassan kikristályosodó, időnként megújuló együttesről van szó. Sok kurzust és koncertet csináltunk végig, a szerző szellemével, instruálásával és lelkesítésével kisérve, újra és újra változó helyszíneken. Igazi otthonra sokáig nem találtunk.

Amikor az utóbbi néhány év után Hegymagason az ottani polgármester úgy döntött, nem kér többé a Kurtág-együttes teltházas pesti közönség előtt zajló műsoraiból a falu templomában, újra keresésbe fogtam. Saját hétvégéim színterén, Vértesacsán néztem körül, és összetalálkoztam Evva Zsolt építésszel. Felajánlotta: költözzünk zenénkkel a pajtájába, amit ő éppen felújítani készült. Odavittem néhány növendékemet, és gyorsan kiderült, hogy az épület akusztikája és szelleme nemcsak a kurzusokhoz, hanem koncertekre is kiválóan működik. Különösen pedig ilyen drámai zenéhez, mint a Kurtágé. Ebbe a félig nyitott, félig zárt, nyáron viszonylag hűvös helyiségbe csak a tücsök ciripelése hallatszik be (egy szomszédos baromfiudvart azért elköltöztettünk néhány napra) - sem városi zaj, sem a koncerttermek vagy stúdiók mesterkélt csendje nem zavarhatja az elmélyülést. A zenéléshez ideális szakrális légkör talán kézzelfoghatóbb, mint egy templomban - ilyen koncerthelyszín kevés van Magyarországon.

Az akusztikát megfelelőnek itélve, a Bartók-rádió is kijön idén fölvenni a koncertet.

A faluban pesti értelmiség is él - rejtőzködve, mint én magam is - de alapjában megmaradt a paraszti környezet. Fontosnak tartottuk, hogy a 150 éves épületet, bár koncertezésre alkalmassá tettük, eredeti formájában hagyjuk meg. 80 szék lesz a közönségnek - a tavalyi, első koncerten nemcsak ezek teltek meg zsúfolásig (jórészt budapesti közönséggel) - de miután kitártuk a pajta kapuit, sokan a kertből, a fűben heverve hallgatták a zenét.

Ha vihar vagy elviselhetetlen hőség jönne, a szomszédos református templomba menekülhetünk. Ha valaki Pestről jön ide, háromnegyedórás autó vagy fél-fél óra vonat és buszút után, a koncert végeztével és az első buszindulás előtt még éppen van ideje a pajta kertjében kényelmesen elborozgatni. Ha tovább is tud maradni, átjöhet utána a falu másik utcájába, az én házam kertjében is sokan leszünk.

Csalog Gábor