A Jazz Tanszék Big Bandje

Az iskola big bandje különösen fontos helyet foglal el az Jazz Tanszék életében, hiszen a jazz műfajában a big band a nagyzenekar. A tanszék fennállása óta folyamatosan működik, mindig megújulva, több évtizedes működése alatt növendékként a hazai jazzélet sok jelentős képviselője vett részt munkájában. Ebben az együttesben a zenekari játék sokszor másféle felfogást igényel, mint a kiszenekari muzsikálás. A big bandben való részvétel az fúvós hallgatók számára a képzés ideje alatt végig, a ritmusszekcióban játszó növendékek számára egy évig kötelező.

A zenekar, helyzetéből adódóan évről-évre részben újra kezdi munkáját, hiszen a végzett hallgatók helyére első évfolyamosok érkeznek.

Az együttesben elsősorban nagyzenekari játék stíluselemeinek, felfogásának magas szintű megismerése a cél, nem elsősorban a rendszeres koncertezés, a zenekar ezzel együtt évenként több koncertet is ad. Ilyen az évente, novemberben megrendezésre kerülő Országos Big Band Fesztivál, melyen a Jazztanszék nagyzenekara mindig friss üdítő színfolt, lendületes, kítűnő szólistákkal, modern egységes hangzással. Rendszeres résztvevői több éve tavasszal a „Magyar Jazz Ünnepe" budapesti és vidéki programjainak is.

Koncert műsorukban a tradicionális hangszerelések mellett újabban egyre több helyet kapnak a modern, kortárs kompozíciók, valamint a növendékek által írt és hangszerelt darabok.

Az együttes vezetője 1987 óta László Attila.

 
A Jazz Tanszék big bandjének 2007. évi diplomakoncert programja – Frank Rosolino: Blue Daniel c. szerzeménye Rob McConnell hangszerelésében