Nyílt napot tart a Zenetudományi Tanszék

2023. november 20.

A Zenetudományi Tanszék 2024. január 20-án (szombaton) felvételizők, érdeklődő középiskolai diákok, tanárok és szülők részére szervez programot, ahol a képzés és a felvételi ismertetése mellett meghívott szakemberek közreműködésével mutatják be a zenetudomány különböző területeit, a muzikológus diplomával való elhelyezkedés lehetőségeit.

A tanszék 2024-ben is hirdet felvételit az alkotóművészet és muzikológia-muzikológia szakirány (BA) képzésre. Ez a szakirány Magyarországon kizárólag a Zeneakadémián végezhető el: komplex zenetudományi képzésünk részeként a hallgatók később a muzikológus mesterképzésen (MA) és a zenetudományi doktori képzésben (PhD) is folytathatják tanulmányaikat. A szakirányra – megfelelő zenei előtanulmányokkal – általános gimnáziumi képzésből és zenei középiskolából egyaránt várunk felvételizőket.

A zenetudományi képzést olyan érettségizőknek és a felsőoktatásba már bekerült diákoknak ajánljuk, akik szeretik, ráadásul nagyon szeretik a zenét. Akiket foglalkoztat, hogy mitől jó vagy rossz, izgalmas vagy unalmas egy zene. Persze nagyon sokféle zene lehet jó és izgalmas, s minél inkább izgat valakit ez a sokféleség, annál inkább neki szól a muzikológus képzés. A muzikológia szakirány és a muzikológus mesterképzés egy klasszikus értelemben vett tudományegyetemi stúdiumot egészít ki a mai kulturális életre vonatkozó gyakorlati ismeretekkel, valamint a zenei készségeket magas szinten fejlesztő kurzusokkal. Az a körülmény, hogy a muzikológus képzés a Zeneakadémián zajlik, lehetővé teszi, hogy diákjaink könnyen kapcsolatot teremtsenek a jelen és a közeljövő muzsikusaival. A tanszéken tanulva a hallgatók a budapesti hangversenyélet kellős közepén találják magukat, hiszen annak legfontosabb helyszínei közé tartoznak a Zeneakadémia koncerttermei.

A tájékoztató programunk első részében (10.00 órától) bemutatjuk az alkotóművészet és muzikológia–muzikológia szakirányt (BA), a muzikológus mesterképzést (MA) és az etnomuzikológia specializációt (MA), valamint ismertetjük a BA és MA képzéseinkhez kapcsolódó, 2024 tavaszi félévében zajló felvételi előkészítő programot is.

A tájékoztatót tartják: Péteri Lóránt tanszékvezető egyetemi tanár, a Zenetudományi Tanszék oktatói és a képzések hallgatói.

A program folytatásaként (11.00 és 13.00 között) az érdeklődőknek lehetősége nyílik a zenetudomány különböző ágainak képviselőivel való kötetlen beszélgetésre. Tapasztalatokat hallhatnak és feltehetik kérdéseiket a zenei ismeretterjesztés, a zenei újságírás-szerkesztés, a zenetudományi kutatás, az oktatás és a zeneműkiadás feladatairól, a hozzájuk kapcsolódó pályalehetőségekről.

A tájékoztatót a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.) XXIII. termében tartjuk.

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Kérjük, az érdeklődők részvételi szándékukat legkésőbb január 19-én 11.00 óráig jelezzék Renkó Roberta tanszéki ügyintézőnek a renko.roberta[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen! A jelentkezéshez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva tekinthető meg.

A képzésekről bővebben innen tájékozódhatnak.