A két magyar nem csak játszotta a zenét, ők maguk voltak a zene – minden idegszálukban – egészen az ujjuk hegyéig.

Adelheid von Schorn Reményiről és Lisztről

Kodály Zoltán Emlékmúzeum

Kodály Zoltán (Kecskemét 1882 – Budapest 1967) zeneszerző egykori otthona – melyben 1924-től haláláig lakott – a Belvárost a Városligettel összekötő reprezentatív fasor, az Andrássy út és a ma nevét viselő tér, a Kodály körönd sarkán épült eklektikus stílusú bérpalota földszintjén található.
Az 1990-ben megnyitott Kodály Zoltán Emlékmúzeum állandó kiállításként eredeti formájában, teljes berendezéssel mutatja be a mester otthonát. A dolgozószoba a hatalmas könyvtárral, a zeneszalon és az ebédlő a nagy zeneszerző, népzenetudós és pedagógus életének tárgyi dokumentumaival, az őt körülvevő bútorokkal és műalkotásokkal idézi vissza a magyar zenetörténet egyik legfontosabb huszadik századi műhelyét. A volt hálószobában pedig a tárlókban elhelyezett fényképek, az egész életművet reprezentáló kéziratok, a népzenegyűjtés dokumentumai adnak betekintést Kodály sokoldalú munkásságába.
Az Archívumot a nagyközönség nem látogathatja, az ott őrzött kéziratok, nyomtatványok, képi ábrázolások, hangfelvételek a kutatók munkáját segítik.
 

Múzeumlátogatás:

Kizárólag telefonos vagy e-mailes bejentkezéssel, minimum 2 nappal a tervezett látogatást megelőzően, Sebestyén Theodóra múzeumvezetőnél az alábbi elérhetőségeken:
06-1/352-7106
kodalymuzeum[kukac]zeneakademia.hu
 

Nyitvatartás:

Hétfő: -
Kedd: -
Szerda: 10.00-12.00, 14.00-16.30
Csütörtök: 10.00-12.00, 14.00-16.30
Péntek: 10.00-12.00, 14.00-16.30
Szombat: 11.00-14.00
A múzeum a fenti időpontokban, bejelentkezést követően látogatható, minimum 2 nappal a tervezett látogatást megelőzően.
 

Örömmel értesítjük kedves Látogatóinkat, hogy a veszélyhelyzet feloldásával a Kodály Múzeum július 8-ától a megszokott nyitvatartási rend szerint, bejelentkezéssel ismét fogadja vendégeit.

A kormányrendeletekben foglalt járványügyi óvintézkedések értelmében regisztrációs előjegyzési rendszer szerint működünk, az eddigiekhez hasonlóan most is kizárólag bejelentkezéssel fogadunk  látogatókat. Kérjük, hogy a tervezett látogatás előtt legalább egy héttel jelentkezzenek be a kodalymuzeum[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen, megjelölve a látogatók számát, a napot és időpontot. Munkatársunk vissza fog jelezni, hogy milyen idősávban tudják meglátogatni a múzeumot.

Egyórás idősávokban egyszerre összesen 6 látogató tartózkodhat majd a kiállítóhelyiségekben: 3 fő a fogadótérben és az ebédlőben, 3 fő pedig a szalonteremben és az egykori hálóban. Mivel nincsenek erre alkalmas tágas fogadótereink, tisztelettel kérjük a létszámkereten felül érkező látogatókat, hogy ne tartózkodjanak az épületben a következő idősávig történő várakozás ideje alatt!

Maszk viselése és belépéskor a pénztárnál elhelyezett kézfertőtlenítő használata szigorúan kötelező.

Az újranyitással kapcsolatos friss információkról kérjük, látogatásuk megtervezése előtt tájékozódjanak weboldalunkon vagy Facebook oldalunkon. A külföldről Magyarországra való beutazást érintő korlátozásokról itt kaphatnak eligazítást. Emellett javasoljuk a központi járványügyi intézkedések nyomon követését, hiszen ezek a múzeum működését is alapvetően befolyásolják. Szeretettel várjuk minden régi és új Látogatóinkat, mindazokat, akik érdeklődnek Kodály Zoltán iránt.

 

Belépőjegyek:

  • teljes árú: 1.500,- Ft/fő (ÁFA tartalom: 27%)
  • kedvezményes (diák, nyugdíjas): 750,- Ft/fő (ÁFA tartalom: 27%)
  • tárlatvezetés egy személy esetén: 500,- Ft/fő (ÁFA tartalom: 27%)
  • hétköznapokon: filmvetítéssel egybekötött tárlatvezetés csoportok részére (max. 20 fő): 5.000,- Ft/csoport (belépődíjon felül fizetendő)
  • szombati napokon: tárlatvezetés nincs, filmvetítés csoportoknak (max. 10 fő) van, melynek ára 5.000,- Ft/csoport (belépődíjon felül fizetendő)
 

Kapcsolat:

Múzeumvezető: Sebestyén Theodóra

e-mail: kodalymuzeum[kukac]zeneakademia[pont]hu
cím: 1062 Budapest, Andrássy út 87-89.
telefon: +36 1 352 7106
fax: +36 1 322 9647

 

A múzeum állandó kiállítása

Kodály Zoltán otthona

1990 tavaszán a magyar zenetörténet legfontosabb alkotóműhelyeinek egyike nyílt meg a hazai s a külföldi látogató előtt - az egyetlen e fő műhelyek között, mely lényegében úgy maradt fenn, ahogy halhatatlan lakója elhagyta.
Kodály 1924 októberétől haláláig, 1967 márciusáig lakott a ma nevét viselő Köröndön. Lakása négy utcai szobából állt, a hozzájuk tartozó mellékhelyiségekkel. Berendezése inkább célszerű volt, mint fényűző; egyénivé, varázslatossá lakóinak ízlése tette. Népi kerámiák és kézimunkák díszítették: a népdalgyűjtő utak megannyi emléke. Másfelől a hosszú művészpálya emlékei: szobrok, babérkoszorúk, a legközelebbi családtagok és pályatársak képe.
Az ebédlő puritán, egyszerű bútorzatával lepi meg a múzeumlátogatót, aki - akárcsak annak idején Kodályék látogatói is - előszőr ide lép be. A délidőben betoppant kedves vendég számára mindig került még egy teríték az asztalra; az öt óra tájban érkezőt pedig fodormenta tea és sütemény várta. A kevésbé meghitt látogatókat is itt, a viaszos vászonnal letakart ebédlőasztal mellett fogadta Kodály.
A kedvesebb vendégeket, a próbára érkező muzsikusokat egy szobával beljebb tessékelték: a Munkácsy ecsetjére méltó, XIX. századi szellemet árasztó szalonba, melyet két zongora uralt. Az ajtó fölött Beethoven maszkja tekintett le a látogatóra, a kályha körül Petri Lajos különböző korszakokban készült szoborportréi együtt éltek nagyon is eleven, soha nem szoborszerű modelljükkel. A vendégek közül, akik az utolsó években e szobában megfordultak, Yehudi Menuhin, Aram Hacsaturján, Szigeti József, Pablo Casals, Leopold Stokowski emlékét fényképfelvételek őrzik.
A legbelső szoba volt, faragott íróasztalával és a két falat beborító könyvtárral, a tulajdonképpeni alkotóműhely. A zenetörténet, néprajz, irodalomtörténet, magyarságtudomány alapirodalma mellett a szépirodalom és költészet válogatott remekei sorakoztak itt - magyar, német, francia, angol, olasz, latin és görög nyelven. Az íróasztalt, az asztalokat és székeket levelek, iratok borították: egy eleven műhely szerszámai, kellékei, szellemi gyaluforgácsai.
A múzeum utolsó szobája, az egykori hálószoba a halhatatlan zeneszerző munkásságának időszakos kiállításokkal állít emléket - nagyobbrészt a Kodály Archívum anyagát felvonultatva.
 
(Szöveg: Bónis Ferenc)