Kodály Zoltán Emlékmúzeum

Kodály Zoltán (Kecskemét, 1882 – Budapest, 1967) zeneszerző egykori otthona – melyben 1924-től haláláig lakott – a Belvárost a Városligettel összekötő reprezentatív fasor, az Andrássy út és a ma nevét viselő tér, a Kodály körönd sarkán épült eklektikus stílusú bérpalota földszintjén található.
Az 1990-ben megnyitott Kodály Zoltán Emlékmúzeum állandó kiállításként eredeti formájában, teljes berendezéssel mutatja be a mester otthonát. A dolgozószoba a hatalmas könyvtárral, a zeneszalon és az ebédlő a nagy zeneszerző, népzenetudós és pedagógus életének tárgyi dokumentumaival, az őt körülvevő bútorokkal és műalkotásokkal idézi vissza a magyar zenetörténet egyik legfontosabb huszadik századi műhelyét. A volt hálószobában pedig a tárlókban elhelyezett fényképek, az egész életművet reprezentáló kéziratok, a népzenegyűjtés dokumentumai adnak betekintést Kodály sokoldalú munkásságába.
Az Archívumot a nagyközönség nem látogathatja, az ott őrzött kéziratok, nyomtatványok, képi ábrázolások, hangfelvételek a kutatók munkáját segítik.
 

Múzeumlátogatás:

Kizárólag telefonos vagy e-mailes bejelentkezéssel, minimum 2 nappal a tervezett látogatást megelőzően, Sebestyén Theodóra múzeumvezetőnél az alábbi elérhetőségeken:
06-1/352-7106
kodalymuzeum[kukac]zeneakademia.hu
 

Nyitvatartás:

A múzeum a lenti időpontokban tart nyitva. A látogatáshoz bejelentkezés szükséges a tervezett időpont előtt minimum 2 nappal a fenti elérhetőségeken.

Hétfő: 11.00–16.30
Kedd:
ZÁRVA
Szerda–péntek: 10.00–12.00 és 14.00–16.30

 

Belépőjegyek:

  • teljes árú: 3.000 Ft/fő (ÁFA tartalom: 27%)
  • kedvezményes (diák, nyugdíjas): 1.500 Ft/fő (ÁFA tartalom: 27%)
  • szakmai jegy: 1.500 Ft/fő (ÁFA tartalom: 27%)
  • tárlatvezetés egy személy esetén: 500 Ft/fő (ÁFA tartalom: 27%)
  • hétköznapokon: filmvetítéssel egybekötött tárlatvezetés csoportok részére (max. 22 fő): 10.000 Ft/csoport (belépődíjon felül fizetendő)
  • szombati napokon: tárlatvezetés nincs, filmvetítés csoportoknak (max. 10 fő) van, melynek ára 5.000 Ft/csoport (belépődíjon felül fizetendő)
Az árak 2023. február 1-től érvényesek.
 

Kapcsolat:

Múzeumvezető: Sebestyén Theodóra

e-mail: kodalymuzeum[kukac]zeneakademia[pont]hu
cím: 1062 Budapest, Andrássy út 87-89.
telefon: +36 1 352 7106
fax: +36 1 322 9647

 

A múzeum állandó kiállítása

Kodály Zoltán otthona

1990 tavaszán a magyar zenetörténet legfontosabb alkotóműhelyeinek egyike nyílt meg a hazai s a külföldi látogató előtt - az egyetlen e fő műhelyek között, mely lényegében úgy maradt fenn, ahogy halhatatlan lakója elhagyta.
Kodály 1924 októberétől haláláig, 1967 márciusáig lakott a ma nevét viselő Köröndön. Lakása négy utcai szobából állt, a hozzájuk tartozó mellékhelyiségekkel. Berendezése inkább célszerű volt, mint fényűző; egyénivé, varázslatossá lakóinak ízlése tette. Népi kerámiák és kézimunkák díszítették: a népdalgyűjtő utak megannyi emléke. Másfelől a hosszú művészpálya emlékei: szobrok, babérkoszorúk, a legközelebbi családtagok és pályatársak képe.
Az ebédlő puritán, egyszerű bútorzatával lepi meg a múzeumlátogatót, aki - akárcsak annak idején Kodályék látogatói is - előszőr ide lép be. A délidőben betoppant kedves vendég számára mindig került még egy teríték az asztalra; az öt óra tájban érkezőt pedig fodormenta tea és sütemény várta. A kevésbé meghitt látogatókat is itt, a viaszos vászonnal letakart ebédlőasztal mellett fogadta Kodály.
A kedvesebb vendégeket, a próbára érkező muzsikusokat egy szobával beljebb tessékelték: a Munkácsy ecsetjére méltó, XIX. századi szellemet árasztó szalonba, melyet két zongora uralt. Az ajtó fölött Beethoven maszkja tekintett le a látogatóra, a kályha körül Petri Lajos különböző korszakokban készült szoborportréi együtt éltek nagyon is eleven, soha nem szoborszerű modelljükkel. A vendégek közül, akik az utolsó években e szobában megfordultak, Yehudi Menuhin, Aram Hacsaturján, Szigeti József, Pablo Casals, Leopold Stokowski emlékét fényképfelvételek őrzik.
A legbelső szoba volt, faragott íróasztalával és a két falat beborító könyvtárral, a tulajdonképpeni alkotóműhely. A zenetörténet, néprajz, irodalomtörténet, magyarságtudomány alapirodalma mellett a szépirodalom és költészet válogatott remekei sorakoztak itt - magyar, német, francia, angol, olasz, latin és görög nyelven. Az íróasztalt, az asztalokat és székeket levelek, iratok borították: egy eleven műhely szerszámai, kellékei, szellemi gyaluforgácsai.
A múzeum utolsó szobája, az egykori hálószoba a halhatatlan zeneszerző munkásságának időszakos kiállításokkal állít emléket - nagyobbrészt a Kodály Archívum anyagát felvonultatva.
 
(Szöveg: Bónis Ferenc)
 

Hangszerfelújítás

Kodály Zoltán egykori otthonával, mint múzeummal kapcsolatban elengedhetetlen említést tenni a zeneszerző hangszereiről, melyek megóvása és karbantartása a múzeum célja és feladata. Az NKA által restaurálási tevékenységre odaítélt támogatás erre kitűnő lehetőséget adott 2022-ben. Kodály Zoltán Bösendorfer (opusz 18335, angolmechanikás, 190 cm hosszú, páncéltőkés, 7¼ oktávos, kereszthúros) zongorájának felújítására az évtizedes tapasztalattal rendelkező Lendvai Tamás aranykoszorús hangszerészmestert kérte fel Kodály Zoltánné Péczely Sarolta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel karöltve. A pályázati beszámoló IDE KATTINTVA megtekinthető.