„Legyenek büszkék arra, hogy a világ 22. helyére rangsorolt művészeti egyetem diplomáját vehetik most át”

2024. július 1.

A diplomák és intézményi elismerések átadásával ünnepélyesen lezárult a 2023/2024-es tanév a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Dr. Kutnyánszky Csaba, a rektori feladatokat ellátó oktatási rektorhelyettes beszédében úgy fogalmazott: komoly kihívásokkal kellett szembenézni ebben a tanévben, ugyanakkor jelentős, ha úgy tetszik, világraszóló sikereket is elért a Zeneakadémia. Ugyanis, mint felidézte, április közepén tette közzé az egyik legismertebb felsőoktatási rangsor, a brit Quacquarelli Symonds (QS) friss nemzetközi szakterületi listáját, amelyen a Zeneakadémia a szokásos előadó-művészeti (Performing Arts) kategóriában hatalmasat ugrott előre, a tavalyi 51–100. csoportos helyezése után idén a 22. lett. Mint hangsúlyozta, ezzel kiemelkedik a hazai egyetemek közül: nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén. „A Zeneakadémia előrelépésével hosszú évek munkája érett be, amely a nemzetközi együttműködések és a kutatási tevékenység láthatóbbá válásának, valamint a világszerte elismert oktatóknak, művésztanároknak köszönhető” – mutatott rá.

A rektorhelyettes úgy fogalmazott: az elmúlt időszak eseményei alkalmat adtak arra, hogy közös erőfeszítéseket tegyünk az universitas éthoszának és végső soron az egyetemi autonómiának a megőrzéséért, ebben a Zeneakadémia a nagy elődök által diktált erkölcsi mércével mérve is jól helytállt. Köszönetet mondott a két ciklust kitöltő, ősszel leköszönt rektornak, Dr. Vigh Andreának tízéves, állhatatos munkájáért, valamint Dr. Dóczi Gergelynek, a kancellári feladatokat idén áprilistól ellátó fenntartói megbízottnak azért, hogy erőfeszítései révén az egyetem költségvetése talpra állhatott, továbbá azért, hogy az egyetem polgárait a konfliktusos időszak után megnyugvással tölthette el az új szemléletű kommunikáció és kooperatív gondolkodásmód.

Különösen fontosnak nevezte, hogy a Zeneakadémia megőrizze gyökereit, felmutassa értékeit, ugyanakkor képes legyen rugalmasan alkalmazkodni a változó igényekhez és jogi környezethez. Hozzátette: mindezt figyelembe véve folyamatosan áttekintik az intézmény képzési portfólióját, és válaszokat keresnek a kihívásokra, ennek részei például a már elindult új szakok, valamint a zenekari képzés tervezett megújítása.

Dr. Kutnyánszky Csaba arról is beszélt, hogy 2023–2024-ben is számos tanár kapott kitüntetést, számos növendék nyert díjat vagy ért el kiváló eredményt versenyeken, mindezek ugyancsak hozzájárulnak a Zeneakadémia nemzetközi rangjának növekedéséhez. A rektorhelyettes említette az intézmény két nagy, nemzetközi megmérettetését, a tavaly hegedű kategóriában megrendezett Bartók Világversenyt, amely idén a zeneszerző fordulóval folytatódik, valamint a kétévente megrendezett Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, amely idén szeptemberben immár hatodik alkalommal várja a fiatal tehetségeket, és annak a meglátásának adott hangot, hogy e kettő is megerősíti a Zeneakadémia helyzetét a globális művészeti színtéren.

Dr. Kutnyánszky Csaba a tanévzáró ünnepségen
Fotó: Zeneakadémia / Posztós János


A most diplomájukat átvevő hallgatókhoz szólva Dr. Kutnyánszky Csaba azt mondta: „az e falak között eltelt időben mi vállaltuk, hogy sokirányú képzéseink révén legjobb tudásunk szerint mindent elkövetünk azért, hogy tehetségüket kibontakoztathassák. A diploma értékét az azt kibocsátó egyetem presztízse határozza meg leginkább. Legyenek büszkék arra, hogy Önök a világ 22. helyére rangsorolt művészeti egyetem diplomáját vehetik most át!”

Szavai szerint a diploma egyben útlevél is egy hosszú és remélhetőleg sikerekben gazdag művészeti-szakmai úthoz. „Ne feledjék, hogy az utazás elején vannak, a folytatáshoz is elszántságra, kitartásra van szükségük. Soha ne elégedjenek meg az átlagos teljesítménnyel, mert azt a közönség csak átlag alattinak értékeli. Kívánom, hogy munkálkodásukat kísérjék sikerek, a hétköznapokban is leljenek örömökre hivatásukban!” – búcsúzott a végzősöktől a rektorhelyettes.

Végezetül megköszönte a munkát azoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a diplomázók eredményesen fejezzék be tanulmányaikat: az oktatóknak, akik a legjobbjukat nyújtották, és olykor többet vártak el a látszólag teljesíthetőnél; az adminisztratív területen teljesítő kollégáknak, akik mindent elkövettek azért, hogy a hallgatóknak csak a tanulmányaikra kelljen koncentrálniuk; valamint a szülőknek, akik sokszor áldozatok árán is megteremtették a hátterét annak, hogy gyermekeik a művészi vagy zenepedagógiai pályát választhassák hivatásuknak.

Az ünnepségen átadták a rektori dicséreteket, amelyet idén Sakai Yumiko, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium tanára, Pálfi Csaba, az egyetem Fúvós Tanszékének egyetemi adjunktusa és Jankus Balázs, a Nemzetközi és Intézményfejlesztési Osztály nemzetközi és kulturális szakreferense kapott meg.

Ugyancsak átadták a diákok számára meghirdetett Neszlényi Andor-díjat, amelynek nyertese idén Tukora Péter (BA III., zeneszerzés szakirány) lett, az oktatókból álló zsűri pedig még három növendéket tartott dicséretre méltónak (részletes cikkünk ide kattintva olvasható).

A végzős hallgatóknak kiírt, a legjobb Bach-interpretációért járó Jámbor-ösztöndíjpályázat 2024-es nyertese Baczkó Vince trombita szakos növendék lett.

A tavaly alapított Balassa Sándor-díjat ezúttal a Budapesti Vonósok Kamarazenekar kapta (erről részletes cikkünk ide kattintva olvasható).